49 χρόνια πρίν… 25-ΧI-1966

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

ΓΡΙΒΑΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ: Εκορυφώθη χθες το ενδιαφέρον διά την δίκην του ΑΣΠΙΔΑ όταν, μετά την ολοκλήρωσιν της καταθέσεως του Κυπρίου δημοσιογράφου και αγωνιστού κ. Νικολάου Σαμψών, ήρχισεν εξεταζόμενος ο ανώτατος αρχηγός των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων κ. Γεώργιος Γρίβας – Διγενής. Φέρων στολήν του ελληνικού στρατού, ο στρατηγός Διγενής κατηγόρησεν απροκαλύπτως τον κ. Ανδρέαν Παπανδρέου ως υπεύθυνον διά την διάσπασιν της πειθαρχίας του ελληνικού στρατού εις Κύπρον και απεκάλυψεν ότι οι αξιωματικοί τού εκεί κλιμακίου της ΚΥΠ απησχολούντο με την υποβολήν αναφορών διά τα πολιτικά φρονήματα των αξιωματικών, ενώ ταυτοχρόνως απέκρουσε ισχυρισμόν της υπερασπίσεως ότι είχε οιονδήποτε δεσμόν με τον λοχαγόν [Αριστόδημον] Μπουλούκον ή άλλους κατηγορουμένους.

ΒΟΥΛΤΕΨΗΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ: Ο δημοσιογράφος της «Αυγής» κ. Ιωάννης Βούλτεψης καταθέτων εχαρακτήρισεν ωργανωμένην δολοφονίαν τα γεγονότα. Προσθέσας ότι, ως πιστεύει, προϋπόθεσιν της δολοφονίας θα απετέλει η ματαίωσις πάσης νομίμου συγκεντρώσεως ώστε να δημιουργηθούν επεισόδια και, εν μέσω αυτών, να διαπραχθή ο φόνος του βουλευτού της ΕΔΑ Γρηγορίου Λαμπράκη.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΜΕ: Η κοινοβουλευτική ομάς της ΕΡΕ ετάχθη κατά της ενάρξεως της συζητήσεως του νομοσχεδίου περί επαναφοράς της απλής αναλογικής. […] Ατμόσφαιρα λανθανούσης κυβερνητικής κρίσεως έχει δημιουργηθή μετά τας αποφάσεις της Κ.Ο. της ΕΡΕ. […] Ο υπουργός Συντονισμού κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης [υπέρμαχος θεσπίσεως της απλής αναλογικής] εις συνομιλίας μετά φίλων του ενεφανίζετο άκαμπτος και αποφασισμένος να εισηγηθή όπως η Κυβέρνησις [Στεφάνου Στεφανοπούλου] υποβάλη την παραίτησίν της. [ΣΗΜ. «Φ»: Είναι προφανές ότι ο Μητσοτάκης, διαθέτων πληροφορίες για τις συνεννοήσεις Παναγιώτη Κανελλόπουλου, Γεωργίου Παπανδρέου και βασιλέως Κωνσταντίνου προς ανατροπή της κυβερνήσεως, προτιμούσε να πέσει η κυβέρνηση λόγω πολιτικού θέματος -το οποίο είχε απήχηση και στην Αριστερά- και όχι να ανατραπεί από τον Κανελλόπουλο. Συνέβη όμως το δεύτερο, τρεις εβδομάδες αργότερα.]

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η τρίτη συναυλία της Δημοτικής Συμφωνικής Πειραιώς δίδεται σήμερον υπό την διεύθυνσιν του κ. Μίκη Θεοδωράκη. Εις το πρόγραμμα, Σούμπερτ, Μότσαρτ, Μπετόβεν.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΔΕΛΕΝΔΑΣ: Ο γνωστός Ελλην τενόρος Αντώνιος Δελένδας απέθανε χθες και κηδεύεται σήμερον εκ της Καθολικής Εκκλησίας. […] Εσπούδασεν φωνητικήν μουσικήν εις το Ωδείον Αθηνών. Ενεφανίσθη […] εις την Λαϊκήν Οπεραν του Βερολίνου και εις την Κρατικήν Οπεραν του Κιέλου. Από του 1941 ήτο μέλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. […] Υπήρξεν ειδικός ερμηνευτής ορατορίων με μεγάλην επιτυχίαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT