49 χρόνια πρίν… 10-ΧII-1966

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ: Μόναχον, Δεκέμβριος.– Η διαταγή του Χίτλερ να καταστραφή το Παρίσι, ένα έγγραφον του πολέμου, του οποίου την ύπαρξιν ημφισβήτουν πολλοί ιστορικοί και επικριταί, ανευρέθη επί τέλους εις Βαυαρίαν. Η ανακάλυψίς του δικαιώνει τον στρατηγόν Ντήτριχ φον Χόλτιτς (Dietrich von Choltitz), τον Γερμανόν στρατιωτικόν διοικητήν Παρισίων κατά το 1944, ο οποίος δεν έπαυσε να επιμένη πεισμόνως εις την άποψίν του, ότι είχεν αδιαφορήσει διά την σαφή έγγραφον διαταγήν του Χίτλερ να μεταβάλη το Παρίσι εις ερείπια. Ελάχιστοι τον επίστευαν. Προ μηνός περίπου [5 Νοεμβρίου 1966] ο Χόλτιτς απέθανεν εις Μπάντεν Μπάντεν, εις ηλικίαν 74 ετών – ένας οικτρά καταβεβλημένος άνθρωπος, ταλαιπωρούμενος από το άσθμα και βασανιζόμενος από την πικρίαν διότι δεν έτυχε της παραμικράς αναγνωρίσεως δι’ ό,τι έκαμε.

Προχθές, ο στρατηγός Βάλτερ Βάρλιμοντ, άλλοτε πανίσχυρος επιτελάρχης της Βέρμαχτ, παρουσίασεν, εις την κατοικίαν του, εις Βαυαρίαν, έντυπον αντίγραφον της περιφήμου διαταγής του Χίτλερ, που είχεν εκδοθή την 23ην Αυγούστου 1944. Το κείμενον της διαταγής έχει ως εξής: «Η προάσπισις του προγεφυρώματος Παρισίων έχει αποφασιστικήν στρατιωτικήν και πολιτικήν σπουδαιότητα. Η απώλειά του θα εξαρθρώση ολόκληρον τον τομέα του μετώπου βορείως του Σηκουάνα και θα μας στερήση των βάσεων διά τον εκ μακράς ακτίνος πόλεμον κατά της Αγγλίας [ιπτάμενες βόμβες «Φάου 1» και «Φάου 2»]. Ιστορικώς, η απώλεια των Παρισίων σημαίνει πτώσιν ολοκλήρου της Γαλλίας. Με τας πρώτας ενδείξεις αντιδράσεως η κατάστασις ν’ αντιμετωπισθή διά των πλέον δραστικών μέτρων, ως είναι, επί παραδείγματι, η ανατίναξις οικοδομικών τετραγώνων και η δημοσία εκτέλεσις των αρχηγών.» Διατάσσων εν συνεχεία την ανατίναξιν όλων των γεφυρών του Σηκουάνα, ο Χίτλερ κατέληγεν ως εξής: «Το Παρίσι δεν πρέπει να πέση εις χείρας του εχθρού· αν όμως πέση, πρέπει να είναι μόνον σωρός ερειπίων.» [Στη φωτογραφία, ο στρατηγός Χόλτιτς μετά την παράδοση του Παρισιού στις δυνάμεις του στρατηγού Λεκλέρ, το απόγευμα της 25ης Αυγούστου 1944.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή