49 χρόνια πρίν… 11-ΧII-1966

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ατμόσφαιραν εσωτερικής υφέσεως, η οποία θα επιτρέψη εις όλα τα κόμματα να κατέλθουν, υπό ίσους όρους, εις τας εκλογάς, έθεσεν ως προϋπόθεσιν διά την διενέργειάν των ο πρωθυπουργός κ. Στέφανος Στεφανόπουλος, απαντών εις ερωτήματα των Σοβιετικών δημοσιογράφων επί της εν Ελλάδι πολιτικής καταστάσεως. […] Ο κ. Στεφανόπουλος επανέλαβε ότι ημπορεί να βεβαιώση ότι ουδέποτε εκλογαί θα γίνουν πέραν και κατά παράβασιν των συνταγματικών προθεσμιών. Ερωτηθείς εμμέσως, ως προς την νομιμοποίησιν του ΚΚΕ, ο κ. πρωθυπουργός ανέφερεν ότι το θέμα έχει αντιμετωπισθή με μίαν κοινήν πολιτικήν, η οποία έχει καθορισθή από όλα τα κόμματα, πλην ολίγων εξαιρέσεων. Μόνον μεταβολή των αντιλήψεων εις τα περισσότερα κόμματα ημπορεί να οδηγήση εις αναθεώρησιν του καθεστώτος αυτού. [Σημ. «Φ»: Υπέρ της νομιμοποιήσεως του ΚΚΕ ήσαν η ΕΔΑ και το Κόμμα Προοδευτικών του Μαρκεζίνη.] (Φωτογραφία: Dutch National Archives.)

ΤΑ ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΚΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ:  (Από κύριο άρθρο της «Καθημερινής» υπό τον τίτλο «Εκκαθάρισις μετ’ εγγυήσεων») « […] Η Λευκωσία λέγει ότι αγωνίζεται διά την ένωσιν με την μητέρα Ελλάδα. Αλλ’ η μήτηρ Ελλάς έχει δικαιώματα απέναντι της θυγατρός και ίσως ευθύνην διά τα τυχόν ατακτήματα. Και αυτή η ατυχής μήτηρ Ελλάς έχει τας συμμαχίας της, τας δεσμεύσεις της, τας υποχρεώσεις της […]. Η τελευταία περίπτωσις της όλως αιφνιδιαστικής –διά την Ελλάδα, τουλάχιστον, που θα έπρεπε να θεωρηθή ως αμέσως ενδιαφερομένη– προμηθείας όπλων εκ Τσεχοσλοβακίας, χώρας του Παραπετάσματος και ανηκούσης εις το Σύμφωνον της Βαρσοβίας, προβάλλει περισσότερον έκδηλον την διάθεσιν της Λευκωσίας όπως προχωρή αυτονόμως και επί του διπλωματικού πεδίου […]. Ακριβώς τούτο επιβάλλει εις την ελληνικήν Κυβέρνησιν να επιδιώξη μίαν οριστικήν και μετ’ εγγυήσεων εκκαθάρισιν των σχέσεών της με την σημερινήν Κυβέρνησιν της Λευκωσίας και με τον Αρχιεπίσκοπον Μακάριον. […].»

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΟΥΡΟΣ: Εις την Ακαδημίαν Αθηνών εγένετο χθες η επίσημος υποδοχή του ακαδημαϊκού κ. Ν. Λούρου, ο οποίος ωμίλησε, με θέμα «Ο ιατρός και το μέλλον». […] Ο ιατρός του 21ου αιώνος, είπεν ο κ. Λούρος, θα έχη να αντιμετωπίση ένα σωματικώς υγιέστερον και πλέον μακρόβιον άνθρωπον, αλλ’ επιρρεπή εις νοσήματα, τα οποία έχουν σχέσιν με το διαταρασσόμενον νευρικόν σύστημα, την ανεπιτυχή εφαρμογήν των εφευρέσεών του και την καρκινογόνον ατμόσφαιραν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή