49 χρόνια πρίν… 15-ΧΙΙ-1966

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥΜΠΑ – ΤΣΑΓΛΑΓΙΑΝΓΚΙΛ: Παρίσιοι, 14.– Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας, Τούμπας και Τσαγλαγιανγκίλ προέβησαν εις γενικήν ανασκόπησιν της μέχρι τούδε εξελίξεως των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπό το πρίσμα της δημιουργηθείσης νέας εμπλοκής εκ της αποστολής εις Κύπρον όπλων εκ Τσεχοσλοβακίας. [Σημ. «Φ»: Τα είχε αγοράσει η κυπριακή κυβέρνηση και η πράξη της αυτή απετέλεσε –τουλάχιστον προσχηματικώς- πέτρα σκανδάλου καθώς η Τσεχοσλοβακία ανήκε στο, αντίπαλο του ΝΑΤΟ, Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Η ουσία ήταν πως η Τουρκία εκτιμούσε ότι ανετρέπετο η ισορροπία δυνάμεων.]

ΑΒΕΡΕΛ ΧΑΡΡΙΜΑΝ: Μαδρίτη, 14.– Ο περιοδεύων εκπρόσωπος του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών πρεσβευτής κ. Χάρριμαν εδήλωσε σήμερον, έπειτα από συνομιλίας που διεξήγαγε με τον στρατηγόν Φράνκο, ότι η Κίνα είναι η μόνη χώρα η οποία δεν επιθυμεί τον τερματισμόν του βιετναμικού πολέμου. Η Σοβιετική Ενωσις, παρ’ όλην την παρεχομένην υπ’ αυτής βοήθειαν προς το Ανόι, προσέθεσεν ο κ. Χάρριμαν, θα υπεδέχετο ευχαρίστως τον τερματισμόν των εχθροπραξιών. Παρομοίως σκέπτονται και άλλαι κομμουνιστικαί χώραι.

ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ: Νέα Υόρκη, 14.– Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ιάκωβος, επανελθών εκ περιοδείας εις την Απω Ανατολήν, συνέστησε παράτασιν της εκεχειρίας εις το Βιετνάμ και εδικαιολόγησε την αμερικανικήν επέμβασιν, παρομοιάσας τον εκεί αγώνα με τον συμμοριτοπόλεμον της Ελλάδος.

ΑΒΡΑΑΜ ΜΠΕΝΑΡΟΓΙΑΣ: Εγνώσθη ότι ο εις Ισραήλ εγκατεστημένος παλαίμαχος του ελληνικού εργατικού κινήματος κ. Αβραάμ Μπεναρόγιας επεράτωσε την συγγραφήν των απομνημονευμάτων του, τα οποία αναφέρονται εις την ελληνικήν συνδικαλιστικήν και πολιτικήν ζωήν από των αρχών του αιώνος μέχρι του 1950. Τα απομνημονεύματα, μεταφραζόμενα θα κυκλοφορήσουν και εις την Ελλάδα.

7Η ΤΟΥ ΜΠΡΟΥΚΝΕΡ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΑ: Η εβδόμη χειμερινή συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών δίδεται την προσεχή Δευτέραν 8.30 μ.μ. εις το «Θέατρον Κοτοπούλη», υπό την διεύθυνσιν του κ. Θ. Βαβαγιάννη και με συμμετοχήν ως σολίστ της κ. Τζίνας Μπαχάουερ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την «Συμφωνίαν αρ. 7 σε σι μείζ.» του Μπρούκνερ και το «Δεύτερον Κονστέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε σι ύφ. Μείζ.» του Μπραμς. Το Αντάτζιο της Συμφωνίας του ο Μπρούκνερ το είχε αφιερώσει εις τον Βάγκνερ.

«ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» ΚΑΤΑ ΠΑΖΟΛΙΝΙ: Ρώμη, 14.- Ο Ιταλός σκηνοθέτης Πιέρ-Πάολο Παζολίνι προτίθεται να γυρίση ταινίαν με θέμα την τραγωδίαν του Σοφοκλέους «Οιδίπους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή