49 χρόνια πρίν… 18-ΧΙΙ-1966

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΙ «ULTRA»:  (Από πρωτοσέλιδο σχόλιο της «Κ».) «Το άρθρον του κ. Α. Γ. Παπανδρέου εις το νεοεκδοθέν περιοδικόν του Λαϊκού Μετώπου […] δεν αφήνει καμμίαν αμφιβολίαν περί των σκοπών και των μεθόδων τής, ουσιαστικώς, υπό τον αρθρογράφον τελούσης Ενώσεως Κέντρου. Σκοπός της είναι η δημιουργία μιας Ελλάδος “αδεσμεύτου”, ήτοι νασερικού τύπου και μιας Ελλάδος κυβερνωμένης από την “συντριπτικήν” πλειοψηφίαν του ελληνικού λαού, κατά το πρότυπον, δηλαδή, των ολοκληρωτικών κρατών. Μιας Ελλάδος ολοκληρωτικής. […] Είναι λίαν ευχάριστον, ότι διά του άρθρου του ο ουσιαστικός ηγέτης της Ενώσεως Κέντρου εφρόντισε […] να ανοίξη τα μάτια εκείνων οι οποίοι τρέφουν ακόμη ανοήτους ελπίδας, ότι ημπορεί να υπάρξη οιαδήποτε συνδιαλλαγή μεταξύ του εθνικόφρονος και πράγματι δημοκρατικού κόσμου και της Ενώσεως Κέντρου εις το σημείον εις το οποίον αύτη περιήλθε. Δεν ημπορεί  απλούστατα διότι Ε.Κ. και ΕΔΑ-ΚΚΕ έχουν κ ο ι ν ό ν μ έ τ ω π ο ν προς τον σκοπόν της καταλήψεως της αρχής και της επιβολής ενός ολοκληρωτικού κράτους εις το οποίον όλοι οι άλλοι θα έχουν θέσιν είτε εις τους ομαδικούς τάφους είτε εις  τας φυλακάς και την εξορίαν.» [Σημ. «Φ»: Το σχόλιο της τότε «Κ» μάλλον  απηχεί τις απόψεις  ωρισμένων “ultra” και όχι κατ’ ανάγκην της ιδίας της εκδότιδος, η οποία ασφαλώς εγνώριζε –εάν δεν  ήτο εκ των πρωταγωνιστών της– τα της συμφωνίας bασιλέως Κωνσταντίνου, Γεωργίου Παπανδρέου και  Παναγιώτη Κανελλόπουλου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα, δύο ημέρες αργότερα, την ανατροπή του Στέφανου Στεφανόπουλου και τη στήριξη από την Ενωση Κέντρου και την ΕΡΕ της κυβερνήσεως του βασιλικού ανδρός Ιωάννη Παρασκευόπουλου. Εκτός  εάν  το σχόλιο αποτελούσε πίεση στον Γεώργιο Παπανδρέου για αποσύνδεσή του από τον Ανδρέα (γι’ αυτό και η αναφορά στον Ανδρέα με το πατρώνυμό του)  ή «προπέτασμα καπνού» για τη σχετική «μυστικότητα» της συμφωνίας, λίγο πριν από την  ανατροπή  των  λεγομένων «Αποστατών».]

Η ΑΦΙΞΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ:  (Ρεκλέμα.) Τηλεόρασις TESLA Τσεχοσλοβακίας. Η καθαρότερη εικόνα του κόσμου. Οθόνη 48-59 εκατοστά αυτόματη. 14 λυχνίες και 12 τρανζίστορ δίοδοι. Αυτόματος ρύθμισις συγχρονισμού. Αυτόματος ρύθμισις φωτεινότητος. Καταπληκτική τιμή (διά το μοντέλο Myriam 08. 48 εκ.). Δρχ. 7.500 […].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή