49 χρόνια πρίν… 30-ΧΙΙ-1966

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΠΡΟΓΡΑΦΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ: Μετά εξάωρον συνεδρίασιν, το Ανώτατον Συμβούλιον Εθνικής Αμύνης απεφάσισε χθες όπως αποστρατευθούν τρεις αντιστράτηγοι, δύο υποναύαρχοι και ένας υποπτέραρχος. […] Το ζήτημα των μεταβολών έλαβε πολιτικάς προεκτάσεις, μετά την δημοσιευθείσαν την πρωίαν χθες δήλωσιν του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη περί προτάσεων «προγραφών». Ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου προέβη εις διάβημα προς την Κυβέρνησιν [Ιωάννου Παρασκευοπούλου], με την σύστασιν να αποφευχθούν «προγραφαί» κεντρώων ανωτάτων αξιωματικών. […] Ο Βασιλεύς ετηρήθη ενήμερος των εξελίξεων. […] Η νέα, χθεσινή, δήλωσις του κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής: «Η έγκαιρος προειδοποίησις, εις την οποίαν προέβημεν δημοσία, και η προηγηθείσα αντίστασις της Κυβερνήσεως Στεφανοπούλου εις τα σχέδια προγραφών εις τας ενόπλους δυνάμεις είχε περιωρισμένα, δυστυχώς, αποτελέσματα. Περιέσωσε, κάπως, τα πράγματα εις τον στρατόν, αλλά δεν ανεχαίτισε τας προγραφάς εις το ναυτικόν και την αεροπορίαν, κατά πλήρη παραγνώρισιν των υπηρεσιακών κριτηρίων. Εστω και τούτο εις δόξαν του κ. Γεωργίου Παπανδρέου» (Η Καθημερινή, 29-12-1966): Αι μεταβολαί εις την ηγεσίαν των ενόπλων δυνάμεων είχον αποτελέσει αντικείμενον οξυτάτης διαφωνίας, επί των ημερών της Κυβερνήσεως Στεφανοπούλου. […] Ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει όπως αποστρατευθούν οι αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΝ, αντιστράτηγος Γρ. Σπαντιδάκης και αντιναύαρχος Σπ. Αυγέρης […].

ΚΑΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ; Με την άποψιν του κ. Μητσοτάκη εφέροντο ευθυγραμμιζόμενοι και παράγοντες προσκείμενοι εις τον κ. Ανδρέαν Παπανδρέου, οι οποίοι σχεδιάζουν να φέρουν εις την Βουλήν το θέμα, εξαπολύοντες επίθεσιν εναντίον του Στέμματος.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ: Θεσσαλονίκη, 29.- Εξεδόθη η απόφασις του Κακουργιοδικείου διά τον φόνον του βουλευτού Γρηγορίου Λαμπράκη. Απαντες οι αξιωματικοί εκρίθησαν αθώοι. Εις τον Γκοτζαμάνην επεβλήθη κάθειρξις 11 ετών και τον Εμμανουηλίδην 8½ ετών. Ποιναί φυλακίσεως από 3 έως 15 μηνών εις τους Φωκάν, Γιοσμάν, Λεονάρδον, Παραπάραν, Τόγκαν, Παπαδόπουλον και Κοντουλέαν. Διά τον Γκοτζαμάνην οι ένορκοι εδέχθησαν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και ότι δεν ωθήθη εις την πράξιν του από ταπεινά ελατήρια. Διά τον Εμμανουηλίδην εγένετο δεκτόν μόνον το ελαφρυντικόν των μη ταπεινών ελατηρίων.

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΤΡΑΣ: Βραβείον της Ακαδημίας Αθηνών διά το βιβλίον του κ. Λουκά Πάτρα «Τα θεμελιώδη προβλήματα της κοινωνικής πολιτικής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή