ΑΠΟΨΕΙΣ

Με σύστημα ποδοσφαιρικό

Κατάπληξη; Δύσκολα θα το ’λεγε κανείς. Την παραμικρή έκπληξη δεν προκάλεσαν οι ντοκουμενταρισμένες αποκαλύψεις στην «Εφημερίδα των Συντακτών» της 25ης Ιανουαρίου, από τον Στέργιο Ζιαμπάκα, για τη λαφυραγώγηση του κράτους από τη συγκυβέρνηση των τριών, μετά τον Ιούνιο του 2012. Σχετικές πληροφορίες δημοσιεύονταν και επί πρωθυπουργίας Σαμαρά. Η αναλογία της διανομής όμως άλλαζε, κατά την πηγή, όπως άλλαζε η αναλογία κρασιού/νερού στην αρχαιότητα, κατά την όρεξη των συνδαιτυμόνων να συζητήσουν ή να μεθοκοπήσουν. Επιτέλους, τώρα, μέσα από τα δημοσιευόμενα σχεδιαγράμματα που είχαν σκαρώσει με απαράμιλλη επιστημοσύνη οι κομματικοί αρμόδιοι, μάθαμε πως η αναλογία ήταν 4 – 2 – 1. Τέσσερα κομμάτια η Ν.Δ., δύο το ΠΑΣΟΚ, ένα η ΔΗΜΑΡ. Πού; Σχεδόν παντού: Σε νοσοκομεία, οργανισμούς λιμένων, αθλητικές εγκαταστάσεις, ασφαλιστικά ταμεία, συγκοινωνίες, εταιρείες ύδρευσης, κτλ.

Ειδικά της ΔΗΜΑΡ η συμμετοχή στην έφοδο προκαλεί κατάθλιψη. Τα άλλα δύο κόμματα, αυτήν την τέχνη ξέρουν, της ημετεροκρατίας, αυτήν εφαρμόζουν. Εστελναν το μπιλιετάκι τους στις διοικήσεις των οργανισμών, βέβαιοι ότι θα εισακουστούν: «Προσοχή! Ο Τάδε διορίστηκε όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού ο κ. Σαμαράς. Λέγεται ότι έχει προσωπικές σχέσεις μαζί του». Ο μπάρμπας απ’ την Πύλο… Η ΔΗΜΑΡ όμως, που αυτοπροσδιοριζόταν ως ποικιλότροπα ανανεωτική, στο εσωτερικό της Αριστεράς αλλά και ευρύτερα, και είχε δείξει την ευαισθησία της σε τέτοια ζητήματα, πώς έσπευσε να αυτοακυρωθεί και διά της συμμετοχής της να δικαιώσει τη φαυλότητα των δύο μεγάλων;

Απάντηση δεν υπάρχει, γιατί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν απάντησε στα αποκαλυπτήρια κανείς από τους τρεις μηχανισμούς που τίμησαν ευλαβικά την παράδοση του πελατειακού κράτους. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είναι απασχολημένοι στην καταγγελία των διορισμών του ΣΥΡΙΖΑ, η δε ΔΗΜΑΡ έχει ήδη διασπαστεί, και κανένα κομμάτι της δεν δείχνει πρόθυμο να αυτοαναγνωριστεί στα καταγγελλόμενα και να δώσει κάποια εξήγηση.

Σε θέματα ηθικής τάξεως, η αμαρτία του ενός δεν είναι συχωροχάρτι για τον άλλον. Συμψηφισμοί δεν χωρούν. Ούτε σχετικοποίηση της ενοχής με τη σύγκριση αριθμών, «λίγους εγώ, πολλούς εσείς». Ιδιαίτερα μάλιστα αν πολιτεύτηκες επαγγελλόμενος ότι θα ανατρέψεις την παράδοση της αναξιοκρατίας και του ημετερισμού, όπως έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν χρειάζονται 10.000 διορισμοί για να φανεί ότι αντιγράφεις την πρακτική που κατήγγελλες. Και οι δέκα αρκούν. Στο ίδιο φύλλο της «Εφημερίδας των Συντακτών» λοιπόν, μετά το σαλόνι το αφιερωμένο στο ρουσφετολόι της τριπλής συγκυβέρνησης, ακολουθεί ολόκληρη σελίδα του Χρήστου Κάτσικα, με τίτλο «Πάλι πρώτοι οι “ημέτεροι”…» «Ενας στους δύο διευθυντές που διορίζονται σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση», εξηγεί ο συντάκτης, «προέρχεται ή στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ». Θηλιά είν’ αυτό το σκοινί κορδόνι. Τίποτ’ άλλο.