49 χρόνια πρίν… 23-II-1967

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΟΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΙΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ:  (Από πρωτοσέλιδο σχόλιο της «Κ» υπό τον τίτλο «Ιστορικόν χρέος».) « […] Εάν, ο μη γένοιτο, η Ε.Κ. έλθη πρώτον κόμμα ή ομού μετά της ΕΔΑ καταλάβη την θέσιν της πλειοψηφούσης παρατάξεως, τότε, κατ’ αυτήν ταύτην την νύκτα των εκλογών, τα δύο «λαοκρατικά» κόμματα, κινητοποιούντα τον επαναστατικόν μηχανισμόν της ΕΔΑ και δημιουργούντα υπό την προστασίαν του λαοκρατικάς εκδηλώσεις, θα καταλύσουν το Πολίτευμα και θα γίνουν κύριοι της Κυβερνήσεως ή μάλλον της Εξουσίας, θα χρειασθή δε να εκβληθούν εξ αυτής διά της δυνάμεως του Στρατού, που θα είναι αμφίβολον εάν θα κατορθώση να κινηθή εν μέσω της συγχύσεως και να πυροβολήση κατά της λαϊκής συγκεντρώσεως –των «Λαμπράκηδων»– ενώπιον της οποίας θα προσέλθη να ορκισθή η «λαοπρόβλητος» Κυβέρνησις Παπανδρέου-Πασαλίδη. […].» [Σημ. «Φ»: Ο μέχρι την 21η Απριλίου 1967 στενός συνεργάτης της Ελένης Βλάχου στη «Μεσημβρινή» και τις «Εικόνες», και κατόπιν υπουργός της δικτατορίας και θανάσιμος εχθρός της, Θεοφύλακτος Φ. Παπακωνσταντίνου, αναφέρει ότι η Βλάχου, κατά την κατάθεσή της ενώπιον της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (στις 19 Δεκεμβρίου 1968), όταν ο πρόεδρος την ερώτησε αν το σχόλιο της «Καθημερινής» της 23ης Φεβρουαρίου 1967 –αυτό το οποίο αναδημοσιεύεται παραπάνω– είναι ακριβές, απάντησε: «Ασφαλώς δεν έχω γράψει εγώ τέτοιο πράγμα. Αλλά δυστυχώς, ανεκάλυψα μετά το πραξικόπημα ότι είχα πρόσωπα της πέμπτης φάλαγγος στην εφημερίδα […].»

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΒΟΝΝΗ: Βόννη, 22.- Η Κυβέρνησις της Δυτικής Γερμανίας διέψευσε τας υπό του ελληνικού Τύπου αναγραφείσας πληροφορίας καθ’ ας η Βόννη εφοδιάζει τους Τουρκοκυπρίους με όπλα. […] Πρόκειται περί κανονικής παραδόσεως όπλων εις το πλαίσιον του ΝΑΤΟ, δυνάμει του οποίου η Δυτική Γερμανία εφοδιάζει με όπλα τόσον την Ελλάδα όσον και την Τουρκίαν.

«ΜΑΚΒΕΘ» ΑΠΟ ΜΙΝΩΤΗ ΚΑΙ ΠΑΞΙΝΟΥ: Το Εθνικόν Θέατρον παρουσιάζει αύριον Παρασκευήν την τραγωδίαν «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ, κατά σκηνοθεσίαν Αλ. Μινωτή, ο οποίος υποδύεται και τον ομώνυμον ρόλον. Εμφανίζονται επίσης οι Κατίνα Παξινού (Λαίδη Μάκβεθ), Σ. Βόκοβιτς, Θ. Μορίδης, Κάκια Παναγιώτου, Ρίτα Μυράτ, Ζ. Τσάπελης, Αλ. Δεληγιάννης, Γκ. Μπινιάρης, Ν. Παπακωνσταντίνου, Θ. Λειβαδίτης κ.ά.

ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΒΡΑΝΟΥΣΗΣ: Ο κ. Λέανδρος Βρανούσης θα ομιλήση σήμερον, ώραν 7 μ.μ., εις την αίθουσαν διαλέξεων της Παντείου Σχολής με θέμα: «Φαναριώτικα εγχειρίδια πολιτειολογίας και πολιτικής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή