49 χρόνια πρίν… 19-ΙΙΙ-196

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εις συνέντευξίν του προς τον εν Αθήναις ανταποκριτήν του «Γιουνάιτεντ Πρεσσ», ο αρχηγός της Ενώσεως Κέντρου κ. Γεώργιος Παπανδρέου αποδίδει προθέσεις προς ανατροπήν της παρούσης Κυβερνήσεως [Ιωάννου Παρασκευοπούλου] «μόνον εις τας σκοτεινάς δυνάμεις, αι οποίαι επιδιώκουν την ανωμαλίαν». Και προσέθεσεν ότι η Ε.Κ. δεν πρόκειται να δώση ψήφον εις καμμίαν άλλην Κυβέρνησιν. Αν ανετρέπετο η σημερινή Κυβέρνησις, η Ε.Κ. θα ζητήση την άμεσον διάλυσιν της Βουλής και την διενέργειαν εκλογών εντός των συνταγματικών προθεσμιών, υπό υπηρεσιακής. [Σημ. «Φ»: Οι ανωτέρω δηλώσεις του Γεωργίου Παπανδρέου έγιναν καθώς ήταν γνωστό ότι ο αρχηγός της ΕΡΕ Παναγιώτης Κανελλόπουλος σκόπευε, και επέτυχε τελικώς, την ανάθεση σχηματισμού στον ίδιο.]

ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ ΚΑΤΑ ΑΝΔΡΕΑ: Ξένον και πανάθλιον φυγάδα αποκαλεί ο αρχηγός της Δημοκρατικής Ενώσεως κ. Ηλίας Τσιριμώκος τον κ. Ανδρέαν Παπανδρέου, τον οποίον κατηγορεί επίσης ότι επιχειρεί εκβιασμόν προς τον Τύπον και τα στελέχη της Ενώσεως Κέντρου, τα οποία παραμένουν ακόμη εις το κόμμα από σεβασμόν προς τον πατέρα του και δέχονται να προπηλακίζωνται αδιαμαρτυρήτως. […] Αφού ειρωνεύεται τον κ. Ανδρέαν Παπανδρέου δι’ όσα είπε περί «Χούντας» [Σημ. «Φ»: 34 ημέρες προ του πραξικοπήματος], και διότι κακός δαίμων τον ωθεί εις συζήτησιν περί στρατού, προσθέτει ότι «όσοι σέβονται τον κοινοβουλευτισμόν δεν θα επιτρέψουν εις εαυτούς να συμβάλουν εις γενίκευσιν ηθών και φρασεολογίας του αμερικανικού υποκόσμου».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΔΡΕΑ: «Ο κ. Τσιριμώκος επεβεβαίωσε τον (προ)χθεσινόν μου χαρακτηρισμόν, ότι αποτελεί σύμβολον σήψεως εις τον πολιτικόν βίον της χώρας».

ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ: Απέθανε προχθές το απόγευμα εις το Παρίσι, όπου ήτο μονίμως εγκατεστημένος, ο διακεκριμένος Ελλην λογοτέχνης Θράσος Καστανάκης.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΪΜΑΡΗΣ:  (Τα νέα βιβλία.) Μιχάλη Μεϊμάρη: «Οι τίτλοι». Ποιήματα. Σχ. 8ον. Σελ. 46. Εκδόσεις «Ικαρος». Αθήναι 1967.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή