Ο Γιαν Φαμπρ στο Μαξίμου

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδράσεις προκάλεσε η συνέντευξη Τύπου του Γιαν Φαμπρ. Δεν είναι μόνον όσα δήλωσε ο Βέλγος καλλιτέχνης, αλλά η επιλογή καθεαυτή της κυβέρνησης. Πολλά γράφτηκαν, εντύπως και διαδικτυακώς, ενώ Ελληνες καλλιτέχνες, κυρίως από τον χώρο των θεαμάτων, έχουν –κατά το κοινώς λεγόμενον– «φρικάρει».

Προσωπικά έχω κάπως φρικάρει από την εικόνα του Βέλγου καλλιτέχνη στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν διεκδικώ διόλου δάφνες πρωτοτυπίας (αντίστοιχες απόψεις γράφτηκαν ήδη σε κοινωνικά δίκτυα), εκφράζω όμως την έκπληξη και την απορία μου από το γεγονός ότι ο νέος διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών έπρεπε να γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του κ. Μπαλτά. Ας με διορθώσουν όσοι έχουν σχετική εποπτεία, όσο κι αν το έψαξα, προηγούμενοι διευθυντές του Φεστιβάλ δεν χρειάστηκε να περάσουν από το Μαξίμου – και σε καιρούς πολύ πιο ήρεμους από τους σημερινούς. Θυμίζω πως ο Γιώργος Λούκος ήταν επιλογή του τότε πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Προφανώς συναντήθηκαν οι δύο άνδρες για να συμφωνήσουν – χωρίς όμως κάμερες και χωρίς φωτογραφικά ταρατατζούμ στο Μαξίμου μετά την πρώτη επίσημη συνέντευξη Τύπου. Το αντίθετο συνέβη τώρα και μάλιστα σε μια χώρα, που σε αντίθεση με το 2004, ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί, όταν κάθε ώρα είναι πολύτιμη, όταν ο πρωθυπουργός έχει στο κεφάλι του διαπραγματεύσεις χρέους, αξιολογήσεις, προσφυγικό, μια κοινωνία στα κάγκελα.

Τι δουλειά είχε ο Γιαν Φαμπρ στο Μαξίμου; Ή ένιωσαν την ανάγκη στον ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσουν την επιλογή Φαμπρ, να τη «νομιμοποιήσουν» τρόπον τινά με αυτό τον τρόπο, ή είναι τέτοιος ο επαρχιωτισμός τους μα και η άγνοιά τους απέναντι στους κινδύνους που διατρέχει η χώρα, ώστε να έχουν την πολυτέλεια τέτοιων συναντήσεων – ή όλα αυτά μαζί.

Το αν θα δικαιωθούν όσοι ρίχνουν στο πυρ το εξώτερον την επιλογή Φαμπρ, ας πούμε ότι μένει να αποδειχθεί. Σε κάθε περίπτωση, η σημειολογία της συνάντησης στο Μαξίμου ήταν, για μια ακόμη φορά, αυτή του απερίσκεπτου. Μάλλον, όμως, δεν θα έπρεπε να ξαφνιαζόμαστε, όταν από το συγκεκριμένο πρωθυπουργικό γραφείο για ψύλλου πήδημα συντάσσονται κάθε τόσο πύρινες ανακοινώσεις σα να πρόκειται για φοιτητική οργάνωση σε κατάληψη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή