49 χρόνια πρίν… 15-IV-1967

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΒΥΛΛΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ: Η χώρα διανύει ήδη το πρώτον 24ωρον της προεκλογικής περιόδου. Την 3ην μ.μ. χθες η Βουλή, η οποία είχε προέλθει εκ των εκλογών της 16ης Φεβρουαρίου 1964, διελύθη και αι εκλογαί προεκηρύχθησαν διά την 28ην Μαΐου. […] Απεκρούσθη πρότασις του προέδρου της Βουλής κ. Δημητρίου Παπασπύρου δι’ εμφάνισιν της Κυβερνήσεως, προς ανάγνωσιν των προγραμματικών δηλώσεων, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, η οποία είχε συγκληθή διά το απόγευμα. Αι εκλογαί θα γίνουν, ως ετόνισεν ο πρωθυπουργός κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος την εσπέραν, με το ισχύον εκλογικόν σύστημα [ενισχυμένη αναλογική], με την Κυβέρνησιν της ΕΡΕ, ως έχει σήμερον, και με τας διαβεβαιώσεις περί τιμιότητος, τας οποίας έδωσεν. Εις μήνυμά του προς τον ελληνικόν λαόν ο κ. πρωθυπουργός ανέφερεν: « […] Η χώρα, κατά τα τελευταία έτη, εξετέθη –και εξακολουθεί να είναι εκτεθειμένη– εις πολλούς κινδύνους. Βαρείαι ανησυχίαι εσκίασαν την σκέψιν των Ελλήνων και πολλαί αμφιβολίαι ως προς την ομαλήν εξέλιξιν του εθνικού μας βίου είχαν επικρατήσει. […] Εάν, ανταποκριθείς εις την εντολήν του Ανωτάτου Αρχοντος […], ανέλαβα την ευθύνην της διακυβερνήσεως της χώρας, το έπραξα μόνον και μόνον διά να διαλυθούν –και διελύθησαν εν μέρει– αι ανησυχίαι και διά να αντικαταστήση τας αμφιβολίας ως προς το μέλλον η θετική ελπίς ομαλής εξελίξεως του εθνικού μας βίου. […] Δεν αρκεί η πρόθεσις της Κυβερνήσεως […]. Απαιτείται και η ανάλογος φροντίς όλων –δηλαδή και των αντιπάλων της Κυβερνήσεως– διά την εξασφάλισιν της κανονικής ιστορικής πορείας του έθνους. […] Οι καιροί είναι δύσκολοι. Το Κράτος της ελευθερίας θα σταθή εάν είναι ισχυρόν. Και επιθυμώ να είμαι ειλικρινής προς όλους σας. Θα είναι οπωσδήποτε ισχυρόν, είτε προσβληθή είτε δεν προσβληθή. […] Φροντίσατε όλοι σας μαζί μου να διατηρήσωμεν άθικτα και το κύρος του Κράτους και το μέγα αγαθόν της Ελευθερίας».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: « […] Ειδοποιούμεν: Οσοι επιχειρήσουν βίαν […] θα πληρώσουν όλοι, οσονδήποτε υψηλά και αν ίστανται. Και όσοι εκτελούν και όσοι διατάσσουν. Απευθυνόμεθα προς τον Βασιλέα διά να είπωμεν: […] Εις την σημερινήν περίστασιν δεν είσθε ανεύθυνος. Είσθε υπεύθυνος διά τας πράξεις της βασιλικής σας Κυβερνήσεως. Υπεύθυνος διά τον τρόπον της ενεργείας των εκλογών. […].»

ΒΡΕΤΑΝΝΙΚΟΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟΝ: Η Μπάντα του βρεταννικού αεροπλανοφόρου «Ερμής» θα παιανίση αύριον εις το Φαληρικόν Δέλτα.

ROLLING STONES: Το βρεταννικόν συγκρότημα των «Ρόλλινγκ Στόουνς» έρχεται αύριον εις Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή