80 χρόνια πριν… 13-V-1936

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΤΑΞΑΣ: ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΩ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΝ… Τον πρωθυπουργόν κ. Ιωάννην Μεταξάν επεσκέφθη χθες την εσπέραν επιτροπή κτηματιών, επαγγελματιών κ.λπ. η οποία του επέδωκε ψήφισμα δι’ ου καλείται η κυβέρνησις να μη διστάση ν’ αντιμετωπίση την κατάστασιν περιβαλλομένη δικτατορικήν εξουσίαν. Ο κ. πρωθυπουργός αφορμήν λαμβάνων εκ των διεξαγομένων συζητήσεων περί εγκαθιδρύσεως δικτατορίας ετόνισεν ότι «αυτός είναι ξένος προς τας συζητήσεις, η δε στάσις του αφ’ ης ανέλαβε την πρωθυπουργίαν αποδεικνύει τας νομομόφρονας διαθέσεις του».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ AΠEPΓΙA: Εκηρύχθη από της εσπέρας της χθες εικοσιτετράωρος πανελλαδική απεργία, έχουσα χαρακτήρα κινήματος.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Θεσσαλονίκη, 12.- Την νύκτα ενετάθησαν τα μέτρα τάξεως εις την πόλιν. Περίπολοι διατρέχουν τας οδούς και γίνονται συστηματικαί έρευναι. […] Οι τροχιόδρομοι εκυκλοφόρησαν όλην την νύκτα.

ΤΡΙΠΛΟΥΝ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟΝ: Θεσσαλονίκη. 12. Εδόθησαν διαταγαί όπως εις τους προσελθόντας να εργασθούν δοθή τριπλούν ημερομίσθιον.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ Ή ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ:  (Από κύριον άρθρον της «Κ».) « […] Τα Κράτη –και ειδικώς η Ελλάς η οποία είναι κατά το πλείστον Κράτος μικροαστών, νοικοκυραίων και συντηρητικών πολιτών– δεν πίπτουν και δεν καταλύονται πριν δώσουν προς τους καταλύτας των την μάχην των. Και η μάχη αυτή δίδει ή κομμουνισμόν όπως εις την Ρωσίαν, όπως εις την Ισπανίαν, ή Δικτατορίαν όπως εις την Τουρκίαν, την Γερμανίαν, την Ιταλίαν. […].»

ΑΙΘΙΟΠΙΚΟΝ: Γενεύη, 12.- Κατά την συνεδρίαν του Συμβουλίου της Κοινωνίας των Εθνών [ΚΤΕ] θα ελαμβάνετο η απόφασις όπως διατηρηθούν αι κυρώσεις εναντίον της Ιταλίας, μη αναγνωριζομένης της προσαρτήσεως της Αβησσυνίας. Αμα τη ενάρξει της συνεδριάσεως ανεκοινώθη ότι ο αντιπρόσωπος της Ιταλίας βαρώνος Αλοΐζι εζήτησε συγγνώμην από το προεδρείον της Διασκέψεως δηλών ότι δεν θα δυνηθή να παραστή εις την συνεδρίασιν του Συμβουλίου. Η απόφασις ελήφθη υπό της Ιταλικής κυβερνήσεως κατόπιν της χθεσινής αποφάσεως του Συμβουλίου της ΚΤΕ όπως διατηρηθή το Αιθιοπικόν ζήτημα εις την ημερησίαν διάταξιν του Συμβουλίου.

ΜΠΑΝΤΟΛΙΟ: Ρώμη, 12.- Aγγέλλεται εξ Αδδίς Αμπέμπα ότι ο στρατάρχης Μπαντόλιο επί τη ευκαιρία του διορισμού του ως αντιβασιλέως της Αιθιοπίας εδέχθη τα συγχαρητήρια των Ιταλών και των ξένων ανταποκριτών. [Σημ. «Φ»: Οταν το 1943 το ιταλικόν κατεστημένον ηθέλησε να απαλλαγεί του εναγκαλισμού του με τον φασισμόν, ο Μπαντόλιο υπήρξεν το σκεύος εκλογής του διά την διαδοχήν του Μουσσολίνι εις την προεδρίαν του υπουργικού συμβουλίου.]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή