80 χρόνια πριν στην «Κ» 10.VΙΙ.1965

80 χρόνια πριν στην «Κ» 10.VΙΙ.1965

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ: Παρίσιοι, 9. Αγγέλλεται εκ Λονδίνου ότι εις τας συμπληρωματικάς πιστώσεις αι οποίαι ανεκοινώθησαν σήμερον περιλαμβάνεται και η ναυπήγησις δύο νέων καταδρομικών, των πέντε χιλιάδων τόννων, προορισμένων να χρησιμεύσουν ως αρχηγίδες στολίσκων αντιτορπιλλικών. Επί πλέον θα ναυπηγηθούν οκτώ αντιτορπιλλικά, έν αεροπλανοφόρον και τέσσαρα υποβρύχια. Η εις άνδρας δύναμις της Αεροπορίας θα ανέλθη από 50 χιλιάδας εις 55. Οι δώδεκα νέοι στολίσκοι αεροπλάνων είναι προωρισμένοι διά τας μακράν της Αγγλίας αεροπορικάς βάσεις. Ο συνολικός αριθμός των αεροπλάνων πρώτης γραμμής θα ανέλθη εις 1.750 χωρίς εις τον αριθμόν αυτόν να περιλαμβάνονται τα αεροπλάνα του Ναυτικού. [Στη φωτογραφία, το βρετανικό αεροπλανοφόρο Ark Royal. Καθελκύστηκε το 1937 και κατέστη θρυλικό για τη δράση του στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.]

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΡΟΣΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ Ι: Λονδίνον, 9.- Αγγέλλεται εκ Ρώμης ότι ο περιορισμός της δυνάμεως του αγγλικού στόλου εν τη Μεσογείω, ο οποίος ανηγγέλθη επισήμως σήμερον, προυξένησεν ζωηράν ικανοποίησιν. Το μέτρον τούτο θεωρείται ως μέγα βήμα προς διευθέτησιν της αγγλο-ιταλικής διαφοράς.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΡΟΣΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΙΙ: Παρίσιοι, 9.- Η γαλλική κυβέρνησις ανεκοίνωσεν επισήμως εις τας κυβερνήσεις Λονδίνου και Ρώμης ότι κατ’ αυτήν, μετά την απόφασιν της Κοινωνίας των Εθνών διά την άρσιν των κυρώσεων κατά της Ιταλίας, θεωρεί ως ατονούσας τας μετά της Αγγλίας συμφωνίας όσον αφορά την Μεσόγειον. […] Η γαλλική κυβέρνησις προέβη εις την δήλωσιν ταύτην ίνα προλειάνη την συμμετοχήν της Ιταλίας εις την Διάσκεψιν των Κρατών [της Συμφωνίας] του Λοκάρνο εις Βρυξέλλας.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΝΩΛΕΑΣ: Ο βουλευτής του Παλλαϊκού Μετώπου [ΚΚΕ] κ. Μανωλέας, κατηγορούμενος επί στάσει, παρεμπέφθη εις τον ανακριτήν, αλλ’ ηρνήθη ν’ απολογηθή. Κατόπιν τούτου διετάχθη η προφυλάκισίς του και μετεφέρθη εις τας φυλακάς Αιγίνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή