80 χρόνια πριν… 11/12-VΙI-1936

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΝ ΚΡΑΤΟΣ: Βερολίνον, 11.- Δι’ επισήμου ανακοινωθέντος εκδοθέντος την εσπέραν υπό του υπουργείου Προπαγάνδας, αγγέλλεται επισήμως η σύναψις Αυστρο-γερμανικής συμφωνίας διά της οποίας η Αυστρία αναγνωρίζει εαυτήν ως Κράτος γερμανικόν. Η επίσημος δήλωσις με την οποίαν ο κ. Γιόζεφ Γκαίμπελς συνοδεύει το σχετικόν ανακοινωθέν έχει ως εξής: «Εν ονόματι της Κυβερνήσεως του Ράιχ ανακοινώ ότι συνήφθη σήμερον μεταξύ του Ράιχ και της ομοσπονδιακής κυβερνήσεως της Αυστρίας η ακόλουθος σύμβασις ήτις αποτελεί νέον σταθμόν οδηγούντα προς την οδόν της ειρήνης και την διαλεύκανσιν της ευρωπαϊκής καταστάσεως.» Το κείμενον του ανακοινωθέντος έχει ως εξής: « […] 3ον) Η αυστριακή κυβέρνησις θα τηρήση απέναντι του Ράιχ πολιτικήν εν γένει και κατ’ ιδίαν απολύτως σύμφωνον προς τας αρχάς αίτινες ανταποκρίνονται εις το γεγονός ότι η Αυστρία δηλοί ότι είναι κράτος γερμανικόν. […].»

ΣΟΥΣΝΙΓΚ, Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΙΔΕΑ: Βιέννη, 11.- Ο καγκελλάριος Κουρτ Σούσνιγκ ωμίλησεν από ραδιοφώνου [και] ετόνισεν ότι οι δύο λαοί έχουν την αυτήν κοινότητα σκέψεων και ότι έκαστος εξ αυτών θα συμβάλη διά την καλυτέραν ανάπτυξιν της γερμανικής ιδέας.

ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ: Λονδίνον, 11.- Ο «Εωθινός Ταχυδρόμος» [The Morning Post] γράφει: «Η ενίσχυσις της αμύνης της χώρας θα έχη σωτήριον αποτέλεσμα και θα υπενθυμίση εγκαίρως εις τα άλλα κράτη ότι η Αγγλία όσον φιλειρηνική και αν είναι, δεν είναι διατεθειμένη να υποφέρη ή να επιτρέψη οιανδήποτε επιθετικήν ενέργειαν η οποία θα έθιγε τα συμφέροντά της.»

GIUSEPPE VOLPI: Βερολίνον, 10.- Ο επί κεφαλής της αναδιοργανώσεως των οικονομικών της Ιταλίας κόμης Βόλπι αφίκετο ενταύθα και θα συναντηθή μετά των ιθυνόντων τα οικονομικά της Γερμανίας. Τον κ. Βόλπι εδεξιώθη ο κ. Σαχτ. [Σημ. «Φ»: Ο κόμης Giuseppe Volpi di Misurata, σύνδεσμος μεταξύ του φασιστικού καθεστώτος και του ιταλικού κεφαλαίου, είναι ο πατέρας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και προς τιμήν του απονέμεται κάθε χρόνο το ομώνυμο Βραβείο για την καλλίτερη ερμηνεία ανδρικού και γυναικείου ρόλου.]

NENETTE CHARISSE: Προχθές το πρωί (10 Ιουνίου 1936), στην μικρή σκοτεινή αίθουσα του Ωδείου Αθηνών […] μια ψηλή, λιγνή και μελαχροινή κοπέλλα, η Δ/νίς Χαρίση, άρτι αφιχθείσα εξ Αμερικής, έδωσε ένα μικρό ανεπίσημο ρεσιτάλ χορού. […].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή