80 χρόνια πριν… 15-VΙI-1936

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΕΛΑΣΙΣ ΛΑΪΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ: Παρίσιοι, 14 Ιουλίου.– Επί τη επετείω της γαλλικής επαναστάσεως τα στρατεύματα παρήλασαν εκ των Ηλυσίων προ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Λεμπρέν, ενώ μέγας αριθμός αεροπλάνων εξετέλη ελιγμούς υπεράνω της πόλεως. […] Η συρροή του κόσμου ήτο μεγαλυτέρα από τα προηγούμενα έτη. Εγένετο κατόπιν παρέλασις των οργανώσεων του Λαϊκού Μετώπου, το οποίον ωργάνωσε δύο διαδηλώσεις, αίτινες κατέληξαν εις την πλατείαν Βαστίλλης. Ωμίλησαν προς τα πλήθη ο πρωθυπουργός κ. Μπλουμ [στη φωτογραφία με τα ματογυάλια], ο γενικός γραμματεύς του κομμουνιστικού κόμματος κ. Τορέζ και πολλοί άλλοι ρήτορες. Ακολούθως τα πλήθη κατηυθύνθησαν εις την πλατείαν του Εθνους, από την οποίαν διελύθησαν ησύχως.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Μαδρίτη, 14.– Ο ερεθισμός ο προκληθείς εκ της δολοφονίας του [βασιλόφρονος πολιτικού] Κάλβο Σοτέλο είναι ζωηρότατος. Η αστυνομία έχει λάβει έκτακτα μέτρα εν τη πρωτευούση και ταις επαρχίαις προς αποσόβησιν ενδεχομένης εξεγέρσεως. […] Αιματηραί συγκρούσεις έλαβον χώραν εις διάφορα σημεία της χώρας. […] Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέστειλεν επ’ αόριστον τας εργασίας της Βουλής. […] Η Κυβέρνησις αφ’ ετέρου, μετά το κλείσιμον των γραφείων της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εργασίας της οποίας ο χαρακτήρ ήτο αναρχοσυνδικαλιστικός, διέταξε σήμερον και το κλείσιμον των κέντρων του μοναρχικού κόμματος της Ισπανικής Αναγεννήσεως καθώς και του Συνδικαλιστικού τοιούτου.

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΣΣΑ ΕΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ: Πάτραι, 14.– Τηλεγραφούν εξ Αργοστολίου ότι εις το χωρίον […] διεδραματίσθησαν κωμικοτραγικά γεγονότα. Χθες το απόγευμα οι κάτοικοι του χωρίου έχοντες πληροφορίας ότι η διδασκάλισσα […] ευρίσκετο εντός του σχολείου μετά διαφόρων εραστών της συνεκεντρώθησαν συν γυναιξί και τέκνοις φέροντες ρόπαλα και επολιόρκησαν το σχολείον. Είς των εραστών επιχειρήσας να εξέλθη εξυλοκοπήθη αγρίως. Οι πολιορκηταί έρριψαν λίθους προξενήσαντες ζημίας εις το σχολείον και παρέμειναν έξωθι αυτού από της 6ης έως της 12ης νυκτερινής, οπότε αστυνομική δύναμις τους διέλυσε. Συνελήφθησαν 15 εκ των πρωταιτίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή