80 χρόνια πριν… 19-VΙI-1936

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΠΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ: Αλλεπάλληλα τηλεγραφήματα από της μεσημβρίας χθες ανήγγελλον την έκρηξιν μοναρχικής επαναστάσεως εις το Ισπανικόν Μαρόκον και εις την Ισπανίαν. Αι μεταδιδόμεναι πληροφορίαι, αρκετά συγκεχυμέναι, ανέφερον ότι ο συνταγματάρχης διοικητής της φρουράς της Ταγγέρης Ελλιθέρια εκήρυξεν επανάστασιν κατά του εν Ισπανία καθεστώτος και ότι το πλείστον της φρουράς συνετάχθη προς αυτόν. Λαϊκαί μάζαι επίσης προσεχώρησαν εις την επανάστασιν, ενώ οι οπαδοί της [δημοκρατικής] κυβερνήσεως αντετάχθησαν εις τινα σημεία ιδίως εις την Μελίλλαν και εις το Ελ Τινάρ και ότι συμπλοκαί επηκολούθησαν με νεκρούς και τραυματίας εκατέρωθεν. […] Αλλαι πληροφορίαι αναφέρουν ότι η επανάστασις εξερράγη την νύκτα εις το Λαράς και ότι τα στρατεύματα ήλθον εις ρήξιν με πολίτας, εις το Λαράς, την Μελίλλαν, την Αρζίκαν και το Ελ Κζάρ. Στάσις εσημειώθη επίσης εις τας φρουράς της Οράγκης, της Καρθαγένης και του Φερόλ και ότι σοβαραί μάχαι διεξήχθησαν εις Ζόκο, Ζεμί και Αντρα. […] Μεταγωγικά πλέουν, εξ άλλου, εις Αλγεσίραν όπως παραλάβουν κυβερνητικόν πεζικόν προοριζόμενον διά το Μαρόκον.

ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ: Μαδρίτη, 18.- Ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός μεταδίδει το εξής ανακοινωθέν της Κυβερνήσεως: «Η νέα εγκληματική απόπειρα κατά της Δημοκρατίας απέτυχεν. […] Τμήμα του στρατού του ευρισκομένου εν τω ισπανικώ Μαρόκω ήγειρε τα όπλα κατά της Δημοκρατίας… [Σημ. «Φ»: Παρόμοιος και ο τίτλος της κυβερνητικής εφημερίδας La Voz της 18ης Ιουλίου.]

Ο ΦΡΑΝΚΟ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ: Παρίσιοι, 18.- Κατά τηλεγραφήματα εκ Καζαμπλάνκας (Γαλλικόν Μαρόκον) ταξιδιώται οίτινες κατώρθωσαν να φθάσουν εκεί διανάντες την μεθόριον μεταδίδουσι ότι η εξέγερσις εις το Ισπανικόν Μαρόκον φαίνεται να κερδίζη έδαφος. […] Ο στρατηγός Φράνκο προερχόμενος εκ των Καναρίων Νήσων έφθασεν αεροπορικώς εις την ισπανικήν ζώνην του Μαρόκου.

ΣΕΒΙΛΛΗ: Παρίσιοι, 18.- Η κυβέρνησις της Μαδρίτης εξέδωκε μετά μεσονύκτιον το κάτωθι ανακοινωθέν ραδιοφωνικώς: « […] Το κίνημα της Σεβίλλης κατεστάλη. Η κυβέρνησις είναι κυρία της καταστάσεως».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή