80 χρόνια πριν… 19-VΙΙΙ-1936

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TO ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ HMS «NEPTUNE» ΣΤΟ ΚΙΕΛΟ: Βερολίνον, 18.- Με πολλήν επισημότητα εγένετο χθες το απόγευμα εις το Κίελον μία αγγλογερμανική ναυτική τελετή. Ο κυβερνήτης τού εκεί ναυλοχούντος αγγλικού καταδρομικού «Ποσειδών» (φωτογραφία) παρέδωσεν εκ μέρους του Βρεττανικού Ναυαρχείου εις το γερμανικόν ναυτικόν τον κώδωνα του βυθισθέντος κατά τον πόλεμον γερμανικού θωρηκτού «Χίντενμπουργκ». Ο Αγγλος κυβερνήτης ετόνισεν εις την προσφώνησίν του ότι η επιστροφή αυτή αποτελεί μίαν εκδήλωσιν των φιλικών δεσμών που συνδέουν το γερμανικόν με το αγγλικόν ναυτικόν και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κώδων αυτός θα ηχή από τούδε και εις το εξής μέσα εις μίαν ατμόσφαιραν φιλίας και ειρηνικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. [Σημ. «Φ»: Το «Neptune», όπως και το ιταλικό «Gorizia», βρισκόταν στον γερμανικό λιμένα με την ευκαιρία της ΙΑ΄ Ολυμπιάδας.]

ΙΣΠΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ: Λονδίνον, 18.- Αι εκ διαφόρων πολεμικών κέντρων της Ισπανίας διαβιβαζόμεναι ειδήσεις φέρουν τους επαναστάτας [εθνικιστές] ως διατελούντας εις εξαιρετικήν πλεονεκτικήν θέσιν, μολονότι ο σταθμός ασυρμάτου της Σεβίλλης παραδέχεται ότι αι κυβερνητικαί [δημοκρατικές] δυνάμεις ηδυνήθησαν ν’ αντιτάξουν μικράν αντίστασιν προς ανατολάς της Μερίντα. […] Ο σταθμός ασυρμάτου της Σεβίλλης αναγγέλει επίσης ότι αι επαναστατικάι δυνάμεις επέτυχον να καταλάβουν την ναυτικήν βάσιν της Καρθαγένης, ήτις είναι σπουδαιότατον στρατηγικόν σημείον διά την διοχέτευσιν των επαναστατικών στρατευμάτων εις το εσωτερικόν της Ισπανίας.

ΥΠΝΩΤΗΡΙΑ ΑΣΤΕΓΩΝ: Ο υπουργός Κρατικής Αντιλήψεως κ. Κορυζής ανακοίνωσεν ότι θα ιδρυθούν εις Αθήνας και Πειραιά μόνιμα υπνωτήρια, εις τα οποία θα κοιμώνται δωρεάν πάντες οι στερούμενοι οπωσδήποτε στέγης άποροι εργατικοί. Η εντός αυτών παραμονή κατά το διάστημα της ημέρας θα απαγορεύεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή