80 χρόνια πριν… 24-VΙΙΙ-1936

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ETTORE ROMAGNOLI: Εις το υπαίθριον θέατρον της ιταλικής πόλεως Μαλέσκο επαίχθησαν την 17ην Αυγούστου αι «Χοηφόροι» του Αισχύλου. Η παράστασις η οποία έγινεν υπό τη διεύθυνσιν του ακαδημαϊκού Ρομανιόλι, εστέφθη υπό πλήρους επιτυχίας. Η ηθοποιός Μπέλλα Σταράτσε Σαϊνάτι υπεδύθη τον ρόλον της Κλυταιμνήστρας, η Τζιοβάννα Σκόττο της Ηλέκτρας και ο [Οσκαρ] Αντριάννι του Ορέστου. [Σημ. «Φ»: Ρομανιόλι, ελληνιστής, άνθρωπος του θεάτρου και συνθέτης είναι ο πρωτοπόρος των παραστάσεων αρχαίου ελληνικού δράματος στην Ιταλία κατά το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα. Από το 1914 μέχρι το τέλος του βίου του (1938) ήταν ο ηγέτης του Istituto Nazionale del Dramma Antico των Συρακουσών. Το Ινστιτούτο συνεχίζει και σήμερα την παράδοση Ρομανιόλι.]

Ο ΜΠΑΡΜΠΕΡΗΣ ΠΟΙΗΤΗΣ:  (Από κριτική του Αιμ. [ιλίου] Χ. [ουρμουζίου] για την ποίηση του Μανώλη Δερμιτζάκη) «Ο Μανώλης Δερμιτζάκης είναι κουρέας στο Ηράκλειο της Κρήτης και γράφει ποιήματα […]. Ο Δερμιτζάκης, παιδί του λαού, αντλώντας απ’ ευθείας απ’ τον αισθηματισμό του κι’ απ’ την κληρονομιά του λαϊκού τραγουδιού, μας εμφανίζει έναν ρωμαλέον αυθορμητισμό που συγγενεύει αναπότρεπτα και με το μαζικό αίσθημα και με την αυτόματη τεχνική που ρυθμίζεται απ’ τη διάχυτη στη λαϊκή ποίηση μουσικότητα. “Μ’ έθελες μάννα μου άρχοντα / να διαφεντεύω κάστρο / να ρίζω χίλιους μ’ άρματα / με δούλους δυο χιλιάδες / μ’ ολόχρυση σέλλα σ’ αψύ / φάρι να καβαλλάω, / να με φοβάται ο ντουνιάς / και να με τρέμει ο κάμπος” […] Και θ’ αναγνωρίσει αμέσως ο αναγνώστης το ρυθμό και το στέρεο πάτημα του δημοτικού τραγουδιού που στην Κρήτη ιδιαίτερα συνταιριάζεται με την επική παράδοση των πολεμάρχων. […] Ο Δερμιτζάκης είναι με την καθαρήν έννοια ποιητής. Το αισθητήριό του λεπτό κ’ εξαιρετικά ευπαθές σ’ ό,τι τον πολιορκεί, όμως ατελειοποίητος στιχουργός. […].»

ΜΑΛΛΑΡΜΕ – ΚΑΙΣΑΡ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ:  (Τα νέα βιβλία.) Stephane Mallarmé: «Η Ηρωδιάς». Μετάφρασις και σημειώσεις Καίσαρος Εμμανουήλ. Εκδόσεις «Κύκλου». [Σημ. «Φ»: Το περιοδικό του Απόστολου Μελαχροινού.] Σχ. 4ον. Αθήναι 1936. Εκδοσις εις 50 αντίτυπα.

ΣΟΛΩΜΙΚΑ: Συνέχεια της μακράς περί Σολωμού διαμάχης με επιστολή Λ. [εωνίδα] Χ. Ζώη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή