80 χρόνια πριν… 29/30-VIII-1936

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LEON BLUM KAI HJALMAR SCHACHT: Παρίσιοι, 28.- Ο διοικητής της Τραπέζης του Ράιχ κ. Σαχτ μετέβη περί ώραν 11.30΄ εις το πρωθυπουργικόν μέγαρον και απεχαιρέτισε τον κ. Μπλουμ. Περί ώραν 14.18΄ ο κ. Σαχτ μετέβη εις το αεροδρόμιον του Μπουρζέ, όπου επεβιβάσθη του αεροπλάνου της γραμμής της «Αιρ Φρανς» με το οποίον και ανεχώρησε διά το Βερολίνον. […] Η συνομιλία του κ. Σαχτ μετά του Πρωθυπουργού κ. Μπλουμ διήρκεσε περί ώραν. Ο διοικητής της Τραπέζης του Ράιχ ηρνήθη να προβή εις δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους. Οταν τον ηρώτησαν εάν είναι ικανοποιημένος εκ της συνομιλίας  του με τον κ. Μπλουμ απήντησε:  «Πώς να μη είναι τις ευχαριστημένος όταν συνωμίλησε με πολιτικόν άνδρα όπως ο κ. Μπλουμ; Εις άλλο δε ερώτημα  απήντησεν ότι είναι πολύ ευτυχής εκ των αποτελεσμάτων του ταξιδίου του. [Στη φωτογραφία, ο διοικητής της Τραπέζης της Γαλλίας, Émile Labeyerie με τον Σαχτ. Πηγή: Bibliothèque Nationale de France.]

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΣΣΔ: Βερολίνον, 28.- Τέσσαρες στρατηγοί οι: Σμιτ, Σαποσνίκωφ, Κουσνέτσωφ και Τουλίζν συνελήφθησαν επί τη υπονοία ότι μετέχουν συνωμοσίας προς υποκίνησιν εξεγέρσεως του στρατού και δολοφονίας του υπουργού των Στρατιωτικών Βοροσίλωφ.

ΙΣΠΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ: Παρίσιοι, 29.- Ο ασύρματος της Σεβίλλης αναγγέλλει ότι η χαλυβδίνη φάλαγξ η οργανωθείσα υπό των κυβερνητικών [δημοκρατικών] της Μαδρίτης ηττήθη υπό των επαναστατικών [εθνικιστικών] στρατευμάτων παρά το Τολέδο. Τα επαναστατικά αεροπλάνα εβομβάρδισαν τα αεροδρόμια της Μαδρίτης Γκετάφε και Κουάτρο Βιέντος καθώς και τας κατασκηνώσεις των κυβερνητικών εφεδρειών. Εις το Οβιέδο αι έφοδοι των κυβερνητικών αποκρούονται. […] Το επαναστατικόν στρατηγείον μάλλον απεφάσισε προσωρινήν διακοπήν  της επιθέσεως εναντίον του Ιρούν.

Οι παραμεθόριοι πληθυσμοί φεύγουν προς την Γαλλίαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή