80 χρόνια πριν… 1-X-1936

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΦΡΑΝΚΟ, ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ: Παρίσιοι, 30.- Κατά ραδιοτηλεγραφήματα εκ Σαιν Ζαν ντε Λουζ, πλην του βαθμού του αρχιστρατήγου, τον οποίον η εθνική κυβέρνησις του Μπούργκος απένειμεν εις τον στρατηγόν Φράνκο, κατά νεωτέραν απόφασιν δημοσιευθείσαν το απόγευμα, εις τον στρατηγόν ανετέθη επίσης η αρχηγία της κυβερνήσεως και του ισπανικού κράτους. Απαντες οι εις χείρας των εθνικών δυνάμεων ραδιοφωνικοί σταθμοί και ασύρματοι, αναγγέλλοντες την απόφασιν ταύτην της κυβερνήσεως, πλέκουν το εγκώμιον του στρατηγού Φράνκο και εξαίρουν τας υπ’ αυτού παρασχεθείσας εις την χώραν υπηρεσίας. [Σημ. «Φ»: Αυτή ήταν μια σημαντική διπλή νίκη του Φράνκο: Επεβλήθη –αυτός ο κοντός με τη ψιλή, σχεδόν γυναικεία, φωνή– στους άλλους στρατηγούς και έδωσε προς τα έξω την εικόνα μιας ενότητας των εθνικιστών έναντι της ρευστότητας στην ηγεσία των δημοκρατικών.]

Η «ΠΡΑΒΔΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΔΡΙΤΗ: Παρίσιοι, 30.- Τηλεγραφούν εκ Μόσχας ότι ο Σοβιετικός Τύπος ομολογεί ότι η θέσις της Κυβερνήσεως της Mαδρίτης [δημοκρατικοί] κατέστη δεινή. Η «Πράβδα» αναγράφει ότι η αγωνία βασιλεύει εις την Mαδρίτην, την στιγμήν κατά την οποίαν οι επαναστάται [εθνικιστές] προελαύνουν ραγδαίως κατά της ισπανικής πρωτευούσης. Η αντιμετώπισις της καταστάσεως, προσθέτει η εφημερίς, καθίσταται προβληματική.

JEAN MICHEL FARDULLI: Με εξαιρετικόν ενδιαφέρον αναμένεται η αποψινή εμφάνισις της παγκοσμίου φήμης μέτζο σοπράνο κ. Ελενας Σαντόβεν, της μοναδικής Κάρμεν της Ισπανίας εις την «Κάρμεν» του Μπιζέ. Επίσης εμφανίζεται […] ο μεγάλος μας βαρύτονος της Σίβικ όπερας του Σικάγου κ. Γιάννης Φαρδούλης εις τον ρόλον του Εσκαμίλλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή