80 χρόνια πριν… 14-Ι-1937

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΛΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ: Κατά τας εξ Αγκύρας πληροφορίας ο πρωθυπουργός κ. Ισμέτ Ινονού και ο υπουργός των Εξωτερικών κ. Ρουσδή Αράς ανεχώρησαν διά Κωνσταντινούπολιν όπως εκθέσουν εις τον Πρόεδρον της Δημοκρατίας κ. Ατατούρκ τα των διαπραγματεύσεων διά το ζήτημα της Αλεξανδρέττας. Ο κ. Αράς θ’ αναχωρήση μετά την σύσκεψιν ταύτην κατευθυνόμενος εις Γενεύην [όπου η έδρα της ΚΤΕ]. Μολονότι εις ουδεμίαν σχετικήν ανακοίνωσιν ηθέλησε να προβή ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών πλην του ότι ο [πρωθυπουργός της Γαλλίας] κ. Μπλουμ μελετά τας νέας τουρκικάς προτάσεις, υπάρχουν έγκυροι πληροφορίαι διά να πιστεύεται ότι η Τουρκία θα επεθύμει να φθάση εις μίαν απ’ ευθείας μετά της Γαλλίας συνεννόησιν. […] Κατά τας εξ Αγκύρας πληροφορίας αι προτάσεις της Τουρκίας θα ηδύναντο να διατυπωθούν μετά μεγαλυτέρας έτι σαφηνείας ως εξής: 1. Πλήρης ανεξαρτησία του σαντζακίου της Αλεξανδρέττας. 2. Δημιουργία ομοσπονδιακού κράτους εις το οποίον να περιληφθούν πλην του σαντζακίου η Συρία και ο Λίβανος. 3. Αφοπλισμός ολοκλήρου της περί το σαντζάκιον ζώνης και εκχώρησις εις την Τουρκίαν επί ενοικίω του λιμένος της Αλεξανδρέττας. [Στην φωτογραφία, ο Ισμέτ Ινονού με τον Ατατούρκ το 1936.]

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β΄ ΚΑΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: Η Α. Μ. ο Βασιλεύς εδέχθη χθες εις ακρόασιν τον αντιστράτηγον κ. Παπάγον και τον υποναύαρχον Σακελλαρίου […].

ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ: Από της 20ής τρέχοντος θα αρχίσουν καταπλέουσαι εις τα ελληνικά ύδατα της βορειοδυτικής Ελλάδος μοίραι του αγγλικού στόλου της Μεσογείου και του Ατλαντικού, αίτινες θα μετάσχουν των εκτελεσθησομένων εις το Ιόνιον πέλαγος μεγάλων γυμνασίων.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΟΥΒΑΡΙΣ: Ο καθηγητής κ. Λούβαρις κληθείς υπό της «Ακαδημίας» του Βερολίνου θα μεταβή εντός των ημερών εις την Γερμανίαν διά να δώση σειράν διαλέξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή