80 χρόνια πριν… 19-Ι-1937

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΡΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ «ΔΑΝΕΙΟΥ» ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ: Ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και υπουργός των Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Ζαβιτζιάνος, δεχθείς χθες τους αντιπροσώπους του Τύπου, ανεκοίνωσεν εις αυτούς ότι, υπογραφείς, δημοσιεύεται πιθανώτατα σήμερον ο νόμος, δι’ ου παρέχεται εις τον υπουργόν των Οικονομικών το δικαίωμα να υπογράψη την συμφωνηθείσαν σύμβασιν διά το γερμανικόν δάνειον. «Το γεγονός, προσέθηκεν ο κ. Υπουργός, έχει υψίστην εθνικήν και οικονομικήν σημασίαν την οποίαν και άλλοτε ετόνισα. Διά του δανείου τούτου συμπληρούται προσπάθεια μοναδική εις έκτασιν και αποτέλεσμα. Μας δίδονται δηλαδή τα μέσα όπως το πρώτον στρατιωτικόν πρόγραμμα των 6.150 εκατομμυρίων δραχμών, διά την άμυναν της χώρας, το οποίον επρόκειτο να εκτελεσθή εντός διαστήματος οκτώ ολοκλήρων ετών, πραγματοποιηθή εντός του τρέχοντος έτους. […].»}

ΜΕΤΑΞΑΣ: ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΔΑΝΕΙΟΥ:  (Τρεις ημέρες αργότερα, την 21η Ιανουαρίου 1937, ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς προέβη σε σχετικές ανακοινώσεις. «Κ», 22-Ι-1937.) Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως ανακοινοί τα εξής: «Προς άρσιν πάσης ενδεχομένης παρερμηνείας των εσχάτως δημοσιευθέντων σχετικώς με την εξέλιξιν του Ελληνογερμανικού κλήριγκ, καθιστώ γνωστά τα εξής: […] Ινα οι γερμανικοί βιομηχανικοί οίκοι δυνηθώσι να παράσχωσι πιστωτικάς ευκολίας εις την Ελλάδα προεβλέφθη η έκδοσις ελληνικών εντόκων γραμματίων προς τρία τοις εκατόν τα οποία θα χρησιμοποιούνται υπό των οίκων τούτων προς εξεύρεσιν απαιτουμένων πιστώσεων εν συνεργασία μετά γερμανικών Τραπεζών. […] Δεν πρόκειται επομένως περί προσφοράς δανείου εκ μέρους της γερμανικής Κυβερνήσεως […].»

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΖΑΒΙΤΖΙΑΝΟΥ: (Ταυτόχρονα, «Κ» 22-Ι-1937, ανακοινώνεται ότι:) «Παραιτηθέντος διά λόγους υγείας του Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως και υπουργού των Οικονομικών κ. Ζαβιτζιάνου, διορίζεται Υπουργός των Οικονομικών ο παρά τω αυτώ Υπουργείω Υφυπουργός κ. Ρεδιάδης. Ο κ. Πρόεδρος της Κυβερνήσεως εξέφρασε προς τον κ. Ζαβιτζιάνον την βαθείαν του λύπην διότι αποχωρίζεται ειλικρινούς και πολυτίμου συνεργάτου του. […] Υφυπουργός παρά τω αυτώ Υπουργείω διορίζεται ο κ. Ανδρέας Αποστολίδης, […].» (Στη φωτογραφία, Μεταξάς και Ζαβιτζιάνος κατά την ορκωμοσία του δευτέρου, στις 5 Αυγούστου 1936.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή