80 χρόνια πριν… 5-IV-1937

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φ. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΤΑ ΗΛ. ΒΟΥΤΙΕΡΙΔΗ: (Από επιστολή-ανταπάντηση του Φάνη Μιχαλόπουλου στον Χρήστο Ε. Αγγελλομάτη, υποστηρικτή του Ηλία Βουτιερίδη [φωτογραφία] στην περί τα σολωμικά διαμάχη τους με αφορμή το βιβλίο του τελευταίου «Ο Σολωμός και οι Ελληνες», Α΄, 1937.) « […] Είναι τόση η ακρισία, η άγνοια και η ανεπάρκεια του κ. Β. [ουτιερίδη] για να καταπιαστή έστω και με την παιδαριώδη ακόμη εργασία της συλλογής των γραφέντων για τον Σολωμό, ώστε σε κάθε σελίδα πέφτει σε κωμικώτατες παρεξηγήσεις. Ετσι τη γνωστότατη φάρσα που έγινε στον μετριώτατο ποιητή Κ. Ρώμα [Γεώργιος Κανδιανός Ρώμας], πως δήθεν στέφθηκε ποιητής στην Ιόνιο Ακαδημία, την παίρνει για γεγονός και νομίζει πως σ’ αυτή παρευρέθηκε κι’ ο Σολωμός, ενώ ο ποιητής κορόιδευε κυριολεκτικώς τον Ρώμα κι’ αστειεύονταν για τα ποιήματα πούγραφε ο κ. Πρόεδρος της Ιονίου Γερουσίας. Οταν ο Ρώμας αφιέρωσε τα “Ανθη” του [Κέρκυρα, 1853] στον Σολωμό, ο τελευταίος με ειρωνικώτατο μειδίαμα δέχτηκε την αφιέρωση, ο δε ποιητής Κάλος [;] έγραψε το γνωστότατο σατιρικό στίχο, που παραλείπει ο Β. Γιατί δεν ξέρει που πρωτοδημοσιεύτηκε, το εξής: “Ονάκανθαν ζακυνθινήν γι’ άνθη του Ελικώνος / προσφέρεις εις τον Σολωμόν, ωσάν να ήτο όνος.” […] Ας περιμένει λιγάκι ο Βουτιερίδης τις συμπληρώσεις και διορθώσεις που ετοιμάζουμε στο έργο του και θα δη τι παρέλειψε και τι έχει γραφεί για τον Σολωμό την περίοδο 1825-1857 [από τον “Υμνο” έως τον θάνατο του Σ.] που πραγματεύτηκε. Ας περιμένη και θα δη πώς το περίφημο corpus του θα γίνη κόσκινο που θα διαρρέη απ’ όλες τις μεριές. Ετσι θα φανή πώς γράφεται κι’ η νεοελληνική κριτική που ομόφωνα επαίνεσε τη συλλεκτική εργασία του Β. […].»

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ: Πολλοί Ελληνες φιλίστορες, θέλοντες να βοηθήσουν την έρευναν της νεωτέρας Ελλάδος, απεφάσισαν να ιδρύσουν την «Εταιρείαν των Ιστορικών Μελετών». […]. Ιδρυταί της Εταιρείας είναι ο Τραπεζούντος Χρύσανθος και οι κ.κ. Κ. Αμαντος, Π. Αργυρόπουλος, Δ. Γκίνης, Κ. Θ. Δημαράς, Α. Ν. Διομήδης, Φ. Δραγούμης, Δ. Ζακυθηνός, Σ. Κουγέας, Ν. Μαύρης, Α. Μπενάκης, Α. Α. Πάλλης, Γ. Σίδερης, Κ. Τριανταφυλλόπουλος και Εμ. Τσουδερός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή