80 χρόνια πριν στην «Κ» 09.ΙV.1937

80 χρόνια πριν στην «Κ» 09.ΙV.1937

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Την 11ην πρωινήν χθες εγένετο εις την αίθουσαν τελετών του Πανεπιστημίου επίσημος δεξίωσις του παρεπιδημούντος ενταύθα Γερμανού υπουργού της Παιδείας κ. Ρουστ υπό των πανεπιστημιακών αρχών. […] Εν αρχή ο πρύτανις του Πανεπιστημίου κ. Παπαμιχαήλ προσεφώνησε τον Γερμανόν υπουργόν ως ακολούθως: «Εξοχώτατε κ. υπουργέ, […] Ιδίας δ’ όλως εξάρσεως είναι άξιαι αι γενναίαι ευεργεσίαι του γερμανικού κράτους, προς το ημέτερον Πανεπιστήμιον και προς την ελληνικήν αρχαιολογικήν επιστήμην. Διά πάντα ταύτα θερμώς ευχαριστούμεν την ημετέραν εξοχότητα και την χώραν ην αντιπροσωπεύετε, καθώς και τον υπέροχον αυτής Φύρερ. Είμεθα ευγνώμονες εις την χώραν σας, η οποία ανέδειξεν άνδρας εξόχως προαγαγόντας τας επιστήμας και τας τέχνας. […].» […] Ο Γερμανός υπουργός απένειμε διπλώματα εκ μέρους γερμανικών Πανεπιστημίων εις τους κάτωθι καθηγητάς: Γρηγόριον Παπαμιχαήλ, Μέρμηγκαν, Λογοθετόπουλον, Βαρβαρέσσον, Εξαρχόπουλον, Γ. Οικονόμου, Σ. Κουγέαν και Θ. Βορέαν. […]. (Στη φωτογραφία, ο Bernhard Rust. Πηγή: Bundesarchiv.)

ΜΑΝΟΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Απωλέσθη το Σάββατο πρωί 3 Απριλίου, στο Ταχυδρομείο Συντάγματος ή στο δρόμο από το Κολωνάκι έως εκεί, φάκελλος με δακτυλογραφημένα δοκίμια της ομιλίας του κ. Μ. Τριανταφυλλίδη για τον Αττικισμό. Ο κ. Τριανταφυλλίδης και η διεύθυνσις των «Νεοελληνικών Γραμμάτων» παρακαλούν όποιον τα βρήκε να τα φέρη στα Γραφεία του περιοδικού, Βουλής 1. Αμοιβή δρχ. 1.000. [Σημ. «Φ»: Λίγο αργότερα, κατά το τέλος του 1937, ο Τριανταφυλλίδης εξέδωσε το «Σταθμοί της γλωσσικής μας ιστορίας» με πρώτο κεφάλαιο το «Ο Αττικισμός και η αρχή της διγλωσσίας». Για σύγκριση της αμοιβής, η τιμή μιας εφημερίδας ήταν 2 δρχ.]

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ: Η προ τετραετίας ιδρυθείσα «Νέα Δραματική Σχολή» προετοιμάζει σειράν εμφανίσεων εις το θέατρον «Ολύμπια». Η πρώτη εξ αυτών θα γίνη την προσεχή Τετάρτην 14ην τρεχ., 7 μ.μ. Με τον «Κατά φαντασίαν ασθενή» του Μολιέρου κατά διδασκαλίαν του διευθυντού της Σχολής σκηνοθέτου κ. Σωκρ. Καραντινού και με σκηνογραφίας, κοστούμια κ.λπ. του ειδικού καθηγητού της κ. Σ. [πύρου] Βασιλείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή