80 χρoνια πριν… 18-ΧΙ-1937

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O ΧΑΛΙΦΑΞ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Βερολίνον, 17.- Ο λόρδος Χάλιφαξ [αντιπρόεδρος του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου] αφίκετο ενταύθα περί ώραν 08.40 πρωινήν, διά της ταχείας αμαξοστοιχίας Καλαί – Βερολίνου. Εις τον σιδηροδρομικόν σταθμόν υπεδέχθησαν αυτόν ο εν Βερολίνω Αγγλος πρεσβευτής σερ Νέβιλ Χέντερσον και ο διευθυντής του πρωτοκόλλου του Υπουργείου των Εξωτερικών φον Μπύλωβ-Σβάντε. Ο λόρδος Χάλιφαξ επεσκέφθη βραδύτερον τον Υπουργόν των Εξωτερικών φον Νώυρατ. Το απόγευμα ο λόρδος Χάλιφαξ επεσκέφθη την Διεθνή Εκθεσιν Θήρας […]. Εις την είσοδον τον υπεδέχθησαν ο στρατηγός Γκαίριγκ [φωτογραφία]. Αύριον συνοδευόμενος υπό του φον Νώυρατ θα αναχωρήση διά το Μπερχτεσγκάντεν προς επίσκεψιν του κ. Χίτλερ. [Σημ. «Φ»: Ο λόρδος Χάλιφαξ με την πολιτική που δημόσια υποστήριζε έδωσε την εντύπωση στην γερμανική ηγεσία μιας Βρετανίας εφεκτικής στις γερμανικές αξιώσεις, μέχρι που η ηγεσία αυτή κατάλαβε –αργά– ότι είχε εμπλακεί σε έναν ανηλεή πόλεμο με τη Βρετανία αποφασισμένη να μην επιτρέψει στη Γερμανία να αναδειχθεί σε παγκόσμια δύναμη.]

Ο ΤΣΩΡΤΣΙΛ ΠΟΛΕΜΑΡΧΟΣ: (Από άρθρο του Ουίνστων Τσώρτσιλ για την επέτειο της Ανακωχής του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.) « […] Ποτέ δεν είχομεν ειρήνην, ποτέ δεν είχομεν ανακωχήν. Αυτό που έχομεν σήμερον είναι Πόλεμος, χωρίς την παρέμβασιν μεγάλων στρατών και στόλων. […] Ευρισκόμεθα εις μίαν κατάστασιν πραγμάτων, καθ’ ην, διά να ομιλήσωμεν σαφέστερον, αντιμετωπίζουν αλλήλους οι παλαιοί εκείνοι συνδυασμοί που αντεμετωπίσθησαν την ενδεκάτην ώραν της ενδεκάτης ημέρας του ενδεκάτου μηνός του 1918. […].»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή