80 χρoνια πριν… 14-II-1938

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙΜΟΣ ΜΑΛΑΝΟΣ:  (Από συνέντευξη στον Αλέκο Λιδωρίκη.) « […] Η πεζογραφία καλλιεργείται από πολλούς νέους και αυτό είναι παρήγορο. […] Σήμερα έχουμε ήδη μια σειρά αξιόλογων νέων πεζογράφων: Κοσμάς Πολίτης, Καραγάτσης, Γιαννόπουλος, Πεντζίκης, Βενέζης, Μπεράτης, Θεοτοκάς, Τερζάκης και τόσοι άλλοι. […] Αλλά και στην ποίηση οι νέοι ακολουθούν νέες τάσεις, ψάχνουν, δοκιμάζουν νέους τρόπους. Ο Σεφέρης, ο Αντωνίου, ο Δρίβας, ο Μάτσας, ο Ρίτσος, ο Βρεττάκος είναι ο καθένας τους και μια υπόσχεση. […]»

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ Ι. ΤΣΑΡΟΥΧΗ:  (Κριτική του Α. Δρίβα.) « […] Ο Τσαρούχης τολμώντας να κάνει ζωγραφική σε τέτοιο νόημα συνθετικό, μας έδειξε τη μεγάλη αρετή που τον διακρίνει να αισθάνεται το χρώμα ως φωνή εσωτερική, αλλά γενικά υστερούσε ακόμη στην οργάνωση των χρωματικών αισθημάτων. […] Δεν υπήρξε υπόθεση κοινή, συνηθισμένη η έκθεση του Τσαρούχη. Τόλμησε να μας δείξει πώς σκέπτεται ζωγραφικά. Είχε το θάρρος να μας δείξει τον εαυτό του, τη χρωματική του σκέψη, έστω και ηττημένη κάποτε, μωλωπισμένη στον τραχύ και δύσκολο αγώνα που ανέλαβε: να ζωγραφίσει με την αντίληψη της ζωντανής, κι’ υπό την έννοια αυτή, καθαρής ζωγραφικής. […]»

ΟΔ. ΕΛΥΤΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ: «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ» Μηνιαίο λογοτεχνικό περιοδικό. Ετος Στ’ Αρ. 1. Συνεργάζονται οι κ.κ. Π. Φωτεινός, Αλκ. Γιαννόπουλος, Γ. Δέλιος, Ι. Μπίτος, Οδ. Ελύτης, Ρίτα Μπούμη-Παππά, Γιάννης Σκαρίμπας κ.ά.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ «ΤΑΜΕΡΛΑΝΟΥ» ΤΟΥ Ε.Α. ΠΟΕ: Κατά τηλεγραφήματα εξ Ουασιγκτώνος ανευρέθη εντελώς τυχαίως εις την πτωχικήν οικίαν μιας ραπτρίας,  διαμενούσης εις Ουώρσεστερ, ένας τόμος της  πρώτης εκδόσεως  του «Ταμερλάνου», της πρώτης δηλαδή δημοσιευθείσης συλλογής ποιημάτων του Εδγαρ Πόε, τα οποία ούτος έγραψεν εις ηλικίαν 17 ετών. […]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή