80 χρoνια πριν… 9-ΙΙΙ-1938

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΙΚΕΣ ΜΟΣΧΑΣ: Παρίσιοι, 8.- Κατά πληροφορίας εκ Μόσχας, εις το Κρεμλίνον, συνεκροτήθη χθες υπό την προεδρίαν του Στάλιν πολύωρος σύσκεψις εις την οποίαν έλαβε μέρος ο αρχηγός της Γκεπεού, Γιέζωφ, ο στρατάρχης Βοροσίλωφ και ο εισαγγελέας Βισίνσκυ. […] Κατά την σύσκεψιν, ωρίσθησαν εκ συμφώνου μετά του Στάλιν αι ποιναί αι οποίαι θα επιβληθούν εις τους δικαζομένους. Προβλέπεται ότι 14 εξ αυτών θα καταδικασθούν εις θάνατον, οι δε λοιποί εις ειρκτήν 15 μέχρις 25 ετών. […] Ολόκληρος η φρουρά του Κρεμλίνου αντικατεστάθη διά νέων ταγμάτων της Γκεπεού. 7.000 άνδρες, έχοντες επί κεφαλής νέους αξιωματικούς, ανέλαβον την φρούρησιν του Κρεμλίνου.

ΒΙΣΙΝΣΚΥ – ΜΠΟΥΧΑΡΙΝ: Παρίσιοι, 8.- Συμφώνως προς τας εκπομπάς του Πρακτορείου Τας, η χθεσινή ημέρα της δίκης δύναται να χαρακτηρισθή ως μονομαχία μεταξύ του εισαγγελέως Βισίνσκυ και του Μπουχάριν. Ο τελευταίος ούτος ηρνείτο ότι ωμολόγησεν ότι δήθεν εσχεδίασε την δολοφονίαν του Λένιν προ 19 ετών. Επίσης ηρνήθη ότι σχεδίασε με ομάδα αριστερών σοσιαλεπαναστατών να δολοφονήσουν τον κόμητα Μίρμπαχ, πρεσβευτήν της Γερμανίας εν Μόσχα, την επομένην της υπογραφής της συνθήκης του Μπρεστ – Λιτόφσκ. […] Ο Μάντσεφ, εκ των παλαιών στελεχών της Τσέκα, αφηγείται ότι η Φανή Καπλάν, μέλος της ιδίας ομάδος, η οποία επυροβόλησε και επλήγωσε τον Λένιν το 1918 με περίστροφον, εκτελεσθείσα αμέσως, ενήργησε επί τη βάσει οδηγιών του Μπουχάριν.

ΣΠ. ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ: Ο κ. Σπύρος Μαρινάτος, διευθυντής της Αρχαιολογίας, επιστρέψας εκ του εις Γερμανίαν ταξιδίου του, επαναλαμβάνη τας παραδόσεις του σήμερον με θέμα «Η είσοδος της νέας εποχής και η εμφάνησις των Ελλήνων εις τον ορίζοντα της Ιστορίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή