Αλυχτίσματα ανθρώπων

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λυπημένα ματάκια, μπανταρισμένες πατούσες, ένα σώμα ταλαιπωρημένο, κουλουριασμένο, ανήμπορο. Ενας γερμανικός ποιμενικός ετών 7, που χρήζει περίθαλψης, προστασίας και αγάπης. Αυτή είναι η μία πλευρά. Η άλλη είναι ο ιδιοκτήτης του, που σύμφωνα με την αρχική είδηση, η οποία κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο, «δεν το θέλει πίσω γιατί κάηκαν τα πέλματά του στις φωτιές στο Μάτι».

Ηταν μια άνιση μάχη. Απ’ αυτές που η έκβασή τους είναι προδιαγεγραμμένη, πριν καν ξεκινήσουν. Η είδηση, μαζί με τη φωτογραφία του ζώου, απλώθηκε αστραπιαία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σαν καταιγίδα που στο πέρασμά της συμπαρασύρει ό,τι βρει. Κυρίως, την αλήθεια. Ο ιδιοκτήτης του σκύλου είναι ένας από τους πυρόπληκτους στη Νέα Μάκρη. Το σπίτι του καταστράφηκε, ποιος ξέρει τι τράβηξε και τι τραβάει ακόμη, σε τι σοκ βρίσκεται. Για τους φιλόζωους εξτρεμιστές όμως, όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία. Είναι αυτός που «αρνήθηκε να πάρει τον σκύλο του γιατί κάηκαν οι πατούσες του κι έτσι δεν τον θέλει πια. Που τον παράτησε λιπόθυμο». Δεν έχει κανένα ελαφρυντικό. Είναι ένας ελεεινός, ένας άσπλαχνος που του αξίζουν κατάρες, στοχοποίηση, δημόσιος εξευτελισμός.

Αυτή η εικόνα κυκλοφόρησε στο Facebook, σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, σε εκπομπές. Αναπαράχθηκε ταχύτατα, με τρομερή μανία, με σχόλια όλο και πιο δηλητηριώδη, με απειλές, που έθαψαν βαθιά την πραγματικότητα. Τόσο βαθιά, που ακόμη και η αποκατάστασή της, από την ομάδα εθελοντών η οποία ανέλαβε την περίθαλψη του σκύλου, δεν είναι ικανή για να τη φέρει στο φως.

Τι αναφέρει η επιστολή: «Το λυκόσκυλο βρέθηκε από εθελοντές και την ομάδα της Dogit την περασμένη Παρασκευή ξαπλωμένο και ΟΧΙ λιπόθυμο. Βρέθηκε σε καμένο σπίτι στη Νέα Μάκρη και όχι στο Μάτι. Οι ιδιοκτήτες του τον είχαν ήδη πάει στους εθελοντές κτηνιάτρους και είχαν ήδη ξεκινήσει τη φαρμακευτική αγωγή που τους συνέστησαν. Ολοι εμείς, θέλοντας να βοηθήσουμε περισσότερο, μεταφέραμε τον σκύλο στην κλινική vets4life με τη σύμφωνη γνώμη των ανθρώπων του. Τη Δευτέρα, κατόπιν επικοινωνίας με τον ιδιοκτήτη, μας είπε πως είναι δύσκολη η κατάστασή του και φοβάται πως δεν θα καταφέρει να τον περιθάλψει. Σε συνεννόηση αποφασίσαμε να δοθεί για υιοθεσία. Αποψή μας είναι να σταθούμε βοηθοί, αλληλέγγυα, δίπλα στους πληγέντες. Αποψή μας είναι πως δεν μπορούμε ούτε καν να φανταστούμε τι πραγματικά έζησαν. Ας βοηθήσουμε… Ας μη στήσουμε δικαστήριο πάνω σε ανθρώπους που βρίσκονται σε πανικό».

Πολύ αργά. Το δικαστήριο στήθηκε ξανά. Οπως είχε στηθεί και πριν από λίγους μήνες, όταν κυκλοφόρησε η είδηση ότι κάποιος είχε βάλει κροτίδα στο στόμα ενός σκύλου για να τον βασανίσει. Το άτυχο ζώο, όπως απεδείχθη, βρέθηκε αιμόφυρτο στον δρόμο γιατί το χτύπησε διερχόμενο αυτοκίνητο. Αν υπάρχουν άρρωστα μυαλά που βασανίζουν ζώα; Φυσικά. Και είναι μυαλά που με τρομάζουν πολύ. Το ίδιο όμως τρομακτική είναι και η φιλοζωία που δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια και λειτουργεί με όρους Ιεράς Εξέτασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή