Αδέσποτα και (απ)άνθρωποι

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι διακομματικό απ’ ό,τι φαίνεται το ενδιαφέρον για θέματα που αφορούν την προστασία ζώων, τα αδέσποτα, την έλλειψη σωστού θεσμικού πλαισίου που θα βάλει κανόνες και θα δημιουργήσει αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου.

Τον περασμένο Οκτώβριο, τρεις βουλευτίνες έκαναν συγκεκριμένες ερωτήσεις στη Βουλή. Η Νίκη Κεραμέως, σημειώνοντας την έξαρση των περιστατικών κακοποίησης, βασανισμού ή θανάτωσης ζώων αλλά και τον μεγάλο αριθμό αδέσποτων που κυκλοφορούν στη χώρα, τόνισε την ανάγκη κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου. Με διαφορετική αφετηρία αλλά με έντονο ζωοφιλικό περιεχόμενο ήταν, επίσης, η ερώτηση που κατέθεσε η Κατερίνα Μάρκου, ενώ και η συνάδελφός της Παναγιώτα Βράντζα έθεσε πολύ πρόσφατα συγκεκριμένα ερωτήματα για το πρόβλημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

Πριν από λίγες ημέρες συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου ο αντιδήμαρχος Σπάρτης, ο οποίος κατηγορείται από την Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία «για τον κατά συρροήν και χρόνιο βασανισμό εκατοντάδων δύστυχων έγκλειστων ζώων» στο κυνοκομείο της πόλης. Η δημοτική αρχή αναφέρει ότι πρόκειται για συκοφαντίες –θα το δούμε αυτό–, πάντως είναι πολλοί οι δήμοι της χώρας που δεν φημίζονται για την ευαισθησία τους σε σχέση με τα αδέσποτα. Εχουμε φρίξει με όσα έχουν έρθει στο φως κατά καιρούς. Και όχι μόνο από πεπραγμένα δήμων, να είμαστε δίκαιοι. Διότι υπάρχουν και τα ανεξέλεγκτα «καταφύγια» ιδιωτών με άθλιες συνθήκες για τα ζώα. Για κάποια απ’ αυτά μάλιστα έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις. Ωστόσο, τα πράγματα είναι πολύ απλά εάν πραγματικά υπάρχει διακομματική βούληση να μπει τάξη και δεν πρόκειται για ένα βουλευτικό χάδι στο ζωοφιλικό ακροατήριο ώστε να σταματήσει για λίγο να γκρινιάζει και αργότερα… βλέπουμε.

Οι δημοτικές αρχές είναι υποχρεωμένες να καταγράφουν τα αδέσποτα στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση δεδομένων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ανάλογα με τα αδέσποτα που δηλώνουν χρηματοδοτούνται για τις δαπάνες του προγράμματος διαχείρισής τους. Παίρνουν δηλαδή χρήματα από τον κρατικό κουμπαρά. Τώρα πώς γίνεται να υπάρχει δήμος που δεν δηλώνει αδέσποτα στη βάση δεδομένων αλλά χρηματοδοτείται, θα σας γελάσω, η εμπειρία πάντως μας έχει δείξει ότι στην Ελλάδα υπάρχει άφθονη φαντασία όταν πρόκειται για την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Αν λοιπόν πραγματικά υπάρχει η πρόθεση να αλλάξει κάτι, μια απλή αντιπαραβολή στοιχείων θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Γίνεται; Αν ναι, έχουν προκύψει αναντιστοιχίες; Εχουν επιβληθεί κυρώσεις; Υπάρχουν περίεργες συμβάσεις μεταξύ δήμων και ιδιωτών για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων;

Τον περασμένο Απρίλιο, αποσύρθηκε άρον άρον το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις – οι κακές γλώσσες λένε ότι κόλλησε στο Μαξίμου, αλλά δεν θέλω να πιστέψω ότι το πρωθυπουργικό γραφείο δεν έχει ζωοφιλικές ανησυχίες. Στη συνέχεια διαβεβαίωσαν ότι θα επανερχόταν διορθωμένο σε τριάντα ημέρες. Ακόμη το περιμένουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή