Σύστημα VAR και στη Βουλή;

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν χωράει συζήτηση. Η Βουλή, και με την τωρινή της σύνθεση, έχει να επιδείξει πολλές ηρεμότερες και γονιμότερες συνεδριάσεις από την προχθεσινή. Το ίδιο και οι αρχηγοί των κομμάτων. Θαρρείς και τους έτρωγε η αγωνία μήπως φανεί ότι συμφωνούν σε κάτι, οπότε θα έμενε νηστικός ο κομματικός φανατισμός, προτιμήθηκαν οι υψηλοί τόνοι, οι πιο βίαιες λέξεις, οι προσωποποιημένες επιθέσεις. Επειτα από τόση χολή, έμοιαζε ξεκάρφωτη η ομόφωνη ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, που επρόκειτο να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2019. Ξεκάρφωτη και η σχεδόν ομόφωνη αποδοχή τριών τροπολογιών, για το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 25 ετών, για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και για την κατάργηση του ΕΦK στο κρασί.

Αν καλύπτονταν και οι ενδοκοινοβουλευτικές συγκρούσεις από το διάσημο πια σύστημα VAR, το Video Assistant Referee, όπως τα παιχνίδια ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ, ίσως δινόταν η ευκαιρία σε ορισμένους ρήτορες να παρακαλέσουν να παγώσει ο χρόνος, ώστε να ξανακούσουν βιντεοσκοπημένα όσα μόλις είπαν, ψυχραιμότεροι πια, με χαμηλωμένη την κομματική αδρεναλίνη. Και αν εντοπίσουν κάποιο φάλτσο, αν διαπιστώσουν ότι γλίστρησαν σε ασυγχώρητη λεκτική υπερβολή ή σε ανοίκεια προσβολή αντιπάλου, να ζητήσουν να μη ληφθεί υπόψη. Να κριθεί δηλαδή η όλη φάση «ως μη γενόμενη», κατά τα ισχύοντα στο βόλεϊ. Πάντα στον χώρο της παραεπιστημονικής φαντασίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε, χρησιμοποιώντας την υπηρεσία του VAR, να διαγραφούν όσες αναφορές του στον Τύπο υποδηλώνουν ότι η δυσανεξία της κυβέρνησης δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα fake news. Εχει να κάνει με την κριτική των έργων της γενικά, την οποία μόνο υπό το πρίσμα της συνωμοσιολογίας μπορεί να τη δει.

Τις άτυχες στιγμές του είχε, βέβαια, και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Με ατυχέστερη την καταγγελία περί συναλλαγής της κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς: «Ανταλλάξατε το Σκοπιανό με τις μειώσεις των συντάξεων. Ανταλλάξατε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχετε ψηφίσει με μία μείζονα εθνική υποχώρηση. Αυτό ήταν το εισιτήριο με το οποίο ταξιδεύσατε από τις Πρέσπες στην Ιθάκη». Δηλαδή ξεπούλημα, μειοδοσία, προδοσία, τα πάντα όλα. Που τα προσυπέγραψαν –διά της ψήφου τους– όλα τα κόμματα, νομιμοποιώντας τη συναλλαγή… Η νεοδημοκρατική απάντηση, «ο κόσμος το ’χει τούμπανο κι εσείς κρυφό καμάρι», υπάγεται σίγουρα στη δικαιοδοσία του πολιτικού VAR.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή