BRAIN DRAIN

Ρωσία: Η μεγάλη φυγή των εργαζόμενων στον κλάδο της τεχνολογίας
BRAIN DRAIN

Χιλιάδες Ρώσοι, που εργάζονταν πριν από τον πόλεμο στον κλάδο της τεχνολογίας – «πληροφορικάριοι», γραφίστες, προγραμματιστές κ.ά. – έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες, με τους αναλυτές να μιλούν για ένα εν εξελίξει brain drain που πολύ δύσκολα θα αναστραφεί.


Η νέα Διασπορά και το κρίσιμο διακύβευμα
BRAIN DRAIN

Η μεγάλη κρίση έπληξε ποικιλοτρόπως την Ελλάδα. Πέρα από τους φόρους που αυξήθηκαν, τις συντάξεις που κόπηκαν, τις αναγκαίες επενδύσεις που δεν έγιναν, ίσως η πιο επώδυνη συνέπεια ήταν η μαζική έξοδος ταλέντων προς το εξωτερικό.

Παπαστράτος: Ιστορίες Brain Gain
BRAIN DRAIN

Στα χρόνια της κρίσης και του Brain Drain στην Ελλάδα, υπήρξαν και επαγγελματίες που έφυγαν από τη χώρα για να εργαστούν στο εξωτερικό, όχι από ανάγκη, αλλά στο πλαίσιο μιας ευκαιρίας ανάπτυξης που τους δόθηκε από την εταιρεία τους. Πρόκειται για ταλαντούχους εργαζομένους, οι οποίοι μετακινήθηκαν σε θυγατρική άλλης χώρας, κέρδισαν σε εμπειρία και νέες γνώσεις και επέστρεψαν για να ενισχύσουν τη δυναμική των ομάδων τους.

Και οι νέοι του εξωτερικού επιλέγουν Lidl Ελλάς
BRAIN DRAIN

Όταν, το 2017, αναπτύξαμε την καμπάνια ενάντια στο brain drain, μόλις είχε αρχίσει να συζητείται έντονα το ζήτημα της φυγής ταλέντων στο εξωτερικό. Θέλαμε τότε να δώσουμε το δικό μας μήνυμα στους νέους: δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε την Ελλάδα για να ακολουθήσετε την καριέρα που ονειρεύεστε.


Δημόσια  δωρεάν παιδεία, προς όφελος τρίτων
BRAIN DRAIN

Ποιός αλήθεια, πιστεύει ότι, μετά μια μακρά περίοδο πολυεπίπεδης κρίσης στην Ελλάδα, η απώλεια από τη μετανάστευση του έμψυχου πλούτου της χώρας –των νέων επιστημόνων– μπορεί να αποτιμηθεί με οικονομικούς όρους; 

Τι λένε οι ερευνητές  για τη Νέα Διασπορά
BRAIN DRAIN

Έρευνες στο πλαίσιο του Greek Diaspora Project του Κέντρου Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEESOX) έχουν αναδείξει ενδιαφέρουσες πτυχές του νέου κύματος ελληνικής μετανάστευσης.

Try this at Home: Η νέα πρωτοβουλία  της Stoiximan για το Brain Gain
BRAIN DRAIN

Έχεις γνώσεις, ικανότητες, όρεξη για δουλειά, όραμα για το μέλλον σου. Προσπάθησες να βρεις δουλειά στην Ελλάδα, αλλά δεν βρήκες κάποια επαγγελματική ευκαιρία που να σε ικανοποιεί. Aποφάσισες να κάνεις το μεγάλο βήμα, να δοκιμάσεις την τύχη σου αλλού. Δεν είσαι μόνος: είσαι ένας από τους 180.000 που εγκαταλείπουν κάθε χρόνο τη χώρα για να συνεχίσουν την καριέρα τους εκτός Ελλάδος, το 10% του πανεπιστημιακά εκπαιδευμένου προσωπικού της χώρας.


Eurolife ERB: Ομαδικότητα,  υπευθυνότητα και ευκαιρίες εξέλιξη
BRAIN DRAIN

Οι ταλαντούχοι άνθρωποι που στελεχώνουν τις επιμέρους ομάδες του Ομίλου Eurolife ERB είναι το πιο σημαντικό και πολύτιμο κεφάλαιό του. Τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος επενδύει σημαντικά στο ανθρώπινο δυναμικό, εντάσσοντας στις Διευθύνσεις του νέα στελέχη από διαφορετικές ειδικότητες. Κάθε νέος εργαζόμενος φέρνει μαζί του εμπειρία, τεχνογνωσία και ενθουσιασμό, υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη στρατηγική και τη φιλοσοφία του οργανισμού.

Reload Greece: ένας πολλαπλασιαστής επαφών και δυνατοτήτων
BRAIN DRAIN

Η αξιοποίηση της δύναμης της Διασποράς για την αντιστροφή των συνεπειών του brain drain βρίσκεται στο επίκεντρο της αποστολής του Reload Greece». Με τη δήλωση αυτή η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης, Άντζελα Στάθη, δίνει το στίγμα των φιλοδοξιών της. «Ο στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε την παγκόσμια κοινότητα της Διασποράς ώστε να συνεισφέρει ενεργά στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία μέσω της επιχειρηματικότητας».

Λόης Λαμπριανίδης: Παραμένει ζητούμενο η αλλαγή αναπτυξιακού υποδείγματος
BRAIN DRAIN

Ο Λόης Λαμπριανίδης έχει ασχοληθεί πολλαπλώς με το brain drain – τόσο ως πανεπιστημιακός όσο και στον ρόλο του ως γενικός γραμματέας στρατηγικών επενδύσεων στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε για το ειδικό αφιέρωμα της «Κ», συζητήσαμε για τα αίτια του φαινομένου, το κατά πόσο έχουν αντιμετωπιστεί, τις αλλαγές που απαιτούνται από τον ιδιωτικό τομέα για να μπορέσει να σταθεί σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας και άλλα πολλά. Ακολουθούν τα βασικά σημεία των όσων κουβεντιάσαμε.Μιχάλης Ρικάκης: «Πώς αποφάσισα  να γυρίσω στην Ελλάδα»
BRAIN DRAIN

Μία από τις πιο ελπιδοφόρες πτυχές της ιστορίας του αναδυόμενου οικοσυστήματος των start-ups στην Ελλάδα είναι ότι δίνουν τη δυνατότητα σε σπουδαία μυαλά που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης να γυρίσουν πίσω. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Μιχάλης Ρικάκης, που επέστρεψε προ ολίγων μηνών από τη Σουηδία και την Google στην Αθήνα. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε εξηγεί γιατί – και τι πρέπει να γίνει για να τον ακολουθήσουν κι άλλοι.

BRAIN DRAIN

To πρόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας NBG Business Seeds έχει χρηματοδοτήσει, με περίπου 6 εκατ. ευρώ, 13 εταιρείες με εγκεκριμένες συμμετοχές στο μετοχικό τους κεφάλαιο (2,45 εκατ. ευρώ), 6 εταιρείες startup με δανεισμό (3,2 εκατ. ευρώ) και 90 νικήτριες εταιρείες των Διαγωνισμών Καινοτομίας και Τεχνολογίας με βραβεία 441.000 ευρώ.

Μηχανικοί στην Πράξη – Η ιδιωτική πρωτοβουλία «χτυπά» τη νεανική ανεργία
BRAIN DRAIN

Νέος, άνεργος, ψάχνει… Η σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν νέοι και νέες σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα φαινόμενο διαρκείας, με ποσοστά που εκτινάχθηκαν την περίοδο της κρίσης. Κι επειδή η παραγωγική ανασυγκρότηση δεν μπορεί παρά να στηριχθεί στο νεαρό ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, απαιτείται να επενδύσουμε άμεσα στο ανθρώπινο δυναμικό μας, για να μη δημιουργήσουμε νέους ανέργους στην Ελλάδα ούτε να τους ωθήσουμε σε αναζήτηση ευκαιριών στο εξωτερικό.


Πτυχιούχοι χωρίς δεξιότητες  ή δουλειές
BRAIN DRAIN

Η Ελλάδα έχει πάνω από 150.000 νηπιαγωγούς, δασκάλους, φιλολόγους, μαθηματικούς, φυσικούς, χημικούς, γυμναστές, καθηγητές ξένων γλωσσών, θεολόγους, κοινωνιολόγους, που επί χρόνια περιμένουν μία θέση εργασίας στον ήλιο της εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι ψάχνουν για ιδιαίτερα μαθήματα των 10 ευρώ ή ετεροαπασχολούνται. 

Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Επενδυτικός πατριωτισμός στην πράξη
BRAIN DRAIN

Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «Κ» ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργος Περιστέρης, ερωτηθείς για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και για το αν αλλάζουμε επιτέλους σελίδα, είχε δηλώσει ότι «πραγματική αλλαγή σελίδας για τη χώρα σημαίνει δυναμική και αποτελεσματική καταπολέμηση της ανεργίας.


SUNLIGHT: Ένας εθνικός πρωταθλητής της απασχόλησης
BRAIN DRAIN

Την τελευταία δεκαετία ως νούμερο ένα «εξαγώγιμο προϊόν» της Ελλάδας αναδείχθηκε –δυστυχώς– το υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό. Το φαινόμενο της μετανάστευσης ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain) υπολογίζεται ότι κοστίζει ετησίως στην Ελλάδα 12 δισ. ευρώ (Endeavor, 2017)

Project Future: «Γέφυρα» μεταξύ πτυχίου και αγοράς εργασίας
BRAIN DRAIN

Ο προβληματισμός για τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας στους νέους και η ανάγκη ανάσχεσης του brain drain ήταν για την Τράπεζα Πειραιώς η βάση για τη διαμόρφωση ενός νέου προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας, με επίκεντρο το πώς οι απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών θα εκπαιδευτούν σε τομείς και δεξιότητες που αναζητά η αγορά εργασίας, ούτως ώστε να βρουν δουλειά και να παραμείνουν στην Ελλάδα.