SECURITY BULLETIN

Η Τουρκία και η αμείλικτη γεωγραφία της επιχείρησης κατά του αλ-Μπαγκντάντι
SECURITY BULLETIN

Η εξουδετέρωση του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» (ISIS), από επίλεκτες αμερικανικές δυνάμεις στην βορειοδυτική Συρία αποτελεί μια ιστορική στιγμή στον διεθνοποιημένο πόλεμο κατά της σύγχρονης ισλαμικής τρομοκρατίας.


Οι S-400, το πρόγραμμα F-35 η Τουρκική οικονομία
SECURITY BULLETIN

Οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο, αυτή τη φορά με αφορμή την παραλαβή των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα. Ύστερα από πολύμηνη αντιπαράθεση, η Ουάσιγκτον ανέστειλε τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η κρίση της γεώτρησης του «Φατίχ»: Το μακρύ θερμό ελληνοτουρκικό καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε…
SECURITY BULLETIN

Η επερχόμενη τουρκική γεώτρηση 50 ν.μ. δυτικά της Πάφου σε σημείο εντός της ακαθόριστης Κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί τη σοβαρότερη πρόκληση κατά της ανεξαρτησίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά ίσως από την ανακήρυξη του Ψευδοκράτους το 1983.

Κύπρος, μια αισιόδοξη προοπτική που απαιτεί σκληρή δουλειά
SECURITY BULLETIN

Η πρόσφατη Συμφωνία των Πρεσπών οδήγησε σε έντονη αντίθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Πιθανώς να υπάρξουν μεταξύ Απριλίου 2019 και Απριλίου 2020, εξ ίσου σημαντικές εξελίξεις, τούτη τη φορά στα ανατολικά και όχι τα βόρεια μας σύνορα, αλλά κάτω από συνθήκες που δεν επιτρέπουν καμία εσωτερική διχόνοια.


Ο Ερντογάν εξακολουθεί να κυριαρχεί αλλά ο διχασμός στην Τουρκία βαθαίνει
SECURITY BULLETIN

Τα αποτελέσματα των χθεσινών δημοτικών εκλογών στην Τουρκία επιβεβαιώνουν όλα όσα είχαν διαφανεί στο σύνολο των εκλογικών αναμετρήσεων στη γειτονική χώρα μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις του πάρκου Γκεζί το 2013: ο διχασμός στην τουρκική κοινωνία βαθαίνει, η απήχηση του Ταγίπ Ερντογάν συρρικνώνεται αλλά προς το παρόν η συνολική κυριαρχία του δεν αμφισβητείται.

Ανάλυση: Μια συμμαχία με τις ευλογίες των ΗΠΑ
SECURITY BULLETIN

Βασική προϋπόθεση επιτυχίας σε πολυμερή σχήματα εξωτερικής πολιτικής, είναι η καλλιέργεια εμπιστοσύνης μεταξύ των εμπλεκόμενων εταίρων. Η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος αναπτύσσουν σταθερά τη συνεργασία τους στην Ανατολική Μεσόγειο επειδή έχουν κοινά συμφέροντα και μοιράζονται τις ίδιες αξίες.

Ανοίγει η συμφωνία των Πρεσπών παράθυρο «μακεδονικής» μειονότητας;
SECURITY BULLETIN

Το kathimerini.gr και το Security Bulletin, φιλοξενούν δύο άρθρα για το ζήτημα που, όπως φαίνεται, απασχολεί την κοινή γνώμη, ενώ είναι δυνατόν και να εργαλειοποιηθεί από εκείνους που δεν επιθυμούν την παγίωση του νέου status quo στα Δυτικά Βαλκάνια και της εμπέδωσης της ευρωατλαντικής πορείας για τις χώρες της περιοχής.


Το κάρο πριν από το άλογο: Η Συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό και η δήθεν αναγνώριση μειονότητας
SECURITY BULLETIN

Αφορμή για το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί το πρόσφατο δημοσίευμα του BBC περί καταπιεσμένης (σλαβο)μακεδονικής (πρωτίστως γλωσσικής) μειονότητας στην Ελλάδα. Δεν αξιολογώ τη βασιμότητα των ισχυρισμών. Βρήκα, όμως, ενδιαφέρουσα τη σύνδεση που έγινε από σχολιαστές μεταξύ του δημοσιεύματος και της Συμφωνίας των Πρεσπών (ΣτΠ) για το Μακεδονικό.  

Η συμφωνία των Πρεσπών και οι σλαβόφωνοι Eλληνες
SECURITY BULLETIN

Αρκεί η συμφωνία των Πρεσπών για να δημιουργηθεί «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα; Εδώ και πολλά χρόνια είναι αποδεκτό πως η ύπαρξη μίας μειονότητας δεν είναι νομικό αλλά πραγματικό γεγονός. Επομένως ένα νομικό κείμενο δεν αρκεί για να δημιουργηθεί μειονότητα. 

Ανάλυση: Ο Τραμπ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν και το βορειοκορεατικό ζήτημα
SECURITY BULLETIN

Μέχρι περίπου το τέλος του 2017, οι εντάσεις στην Κορεατική Χερσόνησο ήταν διαρκείς. Το αμερικανικό δόγμα στραγγαλισμού – μέσω της επιβολής αυστηρών κυρώσεων –  της Βορείου Κορέας σε συνδυασμό με τις τακτικές πυραυλικές δοκιμές της τελευταίας είχαν δημιουργήσει κλίμα αντιπαλότητας, με πολλά σύννεφα πολέμου να συγκεντρώνονται στην περιοχή. Αμεση Ανάλυση: «Δεν είμαστε έτοιμοι να χτίσουμε» – Επίσκεψη με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη
SECURITY BULLETIN

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία πραγματοποιείται σε μία περίοδο όπου το διπλωματικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα στο εξωτερικό είναι αντιστρόφως ανάλογο με το πολιτικό του στο εσωτερικό. Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων αναβάθμισε τόσο την εικόνα όσο και το κυριότερο την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς. 

Ανάλυση: Η επόμενη μέρα της συμφωνίας των Πρεσπών
SECURITY BULLETIN

Υπάρχει μια διάσταση της, κυρωμένης πια, συμφωνίας των Πρεσπών, που ουδέποτε έχει αναδειχθεί. Αυτή η διεθνής συμφωνία αλλαγής του καθεστώτος των σχέσεων της Ελλάδας με μια άλλη, γειτονική χώρα είναι η πρώτη τόσο δραστικού χαρακτήρα εξέλιξη στο πεδίο της Ελληνικής διπλωματίας από τις Συμφωνίες της Ζυρίχης του 1960.


Ανάλυση: Η νέα Αγκελα Μέρκελ για μια νέα Ostpolitik
SECURITY BULLETIN

Η διπλωματική αβρότητα και οι θερμές ευχαριστίες της Άγκελα Μέρκελ προς τον Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία των Πρεσπών ήταν μάλλον αναμενόμενες. Κατ’ ακρίβεια ο σκοπός της επίσκεψής της στην Ελλάδα, φαίνεται ότι ήταν αποκλειστικά αυτός.

Άποψη: Οι γεωστρατηγικές και ενεργειακές προεκτάσεις της συμφωνίας της Μπέρ Σεβά
SECURITY BULLETIN

Η τελική συμφωνία επί του κειμένου της τετραμερούς διακυβερνητικής συμφωνίας αναφορικά με την κατασκευή του East Med Gas Pipeline (EMGP) που επιτεύχθηκε στην Μπερ Σεβά στις 20 Δεκεμβρίου αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη.


Αμεση Ανάλυση: Η τριμερής σύνοδος της Μπερ Σεβά
SECURITY BULLETIN

H παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη στο Ισραήλ, Ντείβιντ Φρίντμαν, στην τριμερή σύνοδο Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στην πόλη Μπερ Σεβά επιβεβαιώνει τη στήριξη που οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν – θεσμικά πλέον – στην πρωτοβουλία. Στη συνέντευξη Τύπου ο Πρέσβης Φρίντμαν έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «άγκυρα σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ανάλυση: Η επόμενη μέρα στις ελληνορωσικές σχέσεις
SECURITY BULLETIN

Εκατόν ενενήντα χρόνια μετά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, οι δύο χώρες προσπαθούν να επιλύσουν μία σημαντική παρεξήγηση. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στο Κρεμλίνο αποτέλεσε σημαντικό βήμα.

Η Ευρωπαϊκή Σχολή Πληροφοριών, η PESCO και η Ελλάδα
SECURITY BULLETIN

Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 19ης Νοεμβρίου 2018 που αφορούσαν αποφάσεις σχετικά με την πρόοδο στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας αντιμετωπίστηκαν ιδιαιτέρως περιοριστικά στην Ελλάδα.


H διαφορετική προσέγγιση Ρωσίας-Κίνας για την ΠΓΔΜ
SECURITY BULLETIN

Τα Βαλκάνια αποτελούν τα τελευταία χρόνια πεδίο αντιπαράθεσης των μεγάλων διεθνών παικτών. Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκονται συνήθως οι διαφορετικές προσεγγίσεις Ηνωμένων Πολιτειών-Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη μία, και Ρωσίας από την άλλη. Δεν δίνεται, όμως, ιδιαίτερη σημασία στην κινεζική οπτική.