Βουλή: Ψηφίστηκαν τρία νομοσχέδια του υπουργείου Πολιτισμού

Βουλή: Ψηφίστηκαν τρία νομοσχέδια του υπουργείου Πολιτισμού

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ευχάριστη έκπληξη γενικότερα για τον πολιτικό κόσμο και ειδικότερα για τη Βουλή αλλά και την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, επεφύλαξε η σημερινή συνεδρίαση της εθνικής αντιπροσωπείας, κατά την διάρκεια της οποίας ετέθησαν προς συζήτηση και ψήφιση τρία σχέδια νόμου αρμοδιότητας του προαναφερθέντος Υπουργείου. Η μεν συζήτηση δεν ξέφυγε από το πλαίσιο του αντικειμένου των νομοθετημάτων, τα δε νομοσχέδια ψηφίστηκαν ομόφωνα.

Ως γνωστόν, τέτοια «γεγονότα» κάθε άλλο παρά συνήθη είναι για το Κοινοβούλιο, καθώς τα κόμματα εκμεταλλεύονται κάθε περίσταση, ακόμα και νομοσχέδια επί των οποίων υπάρχει συμφωνία, για να ξεδιπλώσουν τη χωρίς όρια μεταξύ τους αντιπαράθεση, εγείροντας ζητήματα «της επικαιρότητας», εντελώς άσχετα με τα προς συζήτηση θέματα. Γεύση αυτής της τακτικής έλαβαν άπαντες όσοι παρακολούθησαν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων προ τριημέρου, όταν τέθηκαν προς επεξεργασία τα νομοσχέδια.

Αυτά αφορούσαν κυρώσεις διακρατικών Συμφωνιών:

1) «Μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας για την παρεμπόδιση της κλοπής, των λαθραίων ανασκαφών και της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής ή μεταβίβασης κυριότητας ή ιδιοκτησίας πολιτιστικών αγαθών ή πολιτιστικής περιουσίας και την προώθηση της αποκατάστασής τους».

2) «Για την ανάπτυξη της Κινηματογραφικής Συμπαραγωγής μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κρατικής Διοίκησης Τύπου, Δημοσιεύσεων, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας».

3) «Για κινηματογραφική συμπαραγωγή μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Ισραήλ». Σε εκείνη τη συνεδρίαση της Επιτροπής υπήρξαν φωνές από το χώρο της αντιπολίτευσης, εντονότατης κριτικής προς την κυβέρνηση για την πυρκαγιά στις Μυκήνες. Το στοιχείο αυτό απουσίασε σήμερα στην Ολομέλεια. Οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέφυγαν οποιαδήποτε αναφορά, πέραν των θεμάτων που αφορούν στα νομοσχέδια.

Παραμένει άγνωστο εάν σε αυτή την επιλογή οδηγήθηκαν επειδή κάνοντας δεύτερες σκέψεις διαπίστωσαν ότι για τα γεγονότα στις Μυκήνες δεν υπάρχει πραγματικό έδαφος για συγκρούσεις, ή αν το γενικότερο περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται από τις τουρκικές προκλήσεις και τις εντάσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, καθιστούν απολύτως περιττή πολυτέλεια την αναζήτησή αφορμών για εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις εφ’ όλης της ύλης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο μόνος που «ξέφυγε», αλλά με τρόπο αποδεκτό απ’ όλους και χωρίς να χαλάσει την ήρεμη ατμόσφαιρα, ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Β. Κεγκέρογλου: λίγο πριν ολοκληρωθεί η σύντομη διαδικασία κύρωσης των τριών συμβάσεων, ζήτησε το λόγο για να κάνει αναφορά στην «3η Σεπτέμβρη», στη σημερινή επέτειο από την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή