Γιατί ο Τσίπρας διάλεξε Ξανθό και όχι Πολάκη

Γιατί ο Τσίπρας διάλεξε Ξανθό και όχι Πολάκη

Οι τριγμοί μετά το κρητικό τσιμπούσι

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο κοινά έχουν μόνο ο Ανδρέας Ξανθός και ο Παύλος Πολάκης: την Κρήτη και την ιατρική. Κατά τα άλλα, τους δύο «συγκατοίκους» για χρόνια στο υπουργείο Υγείας τούς χωρίζει μια άβυσσος. Μέλος του υπουργικού συμβουλίου της τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε στην «Κ» πως υπήρξε περίοδος που οι δύο άνδρες είχαν σταματήσει να μιλάνε, ωστόσο κατάφερναν να κρατούν καλά κρυμμένα τα του οίκου τους. Αλλωστε, το πρόβλημα δεν ήταν οι διαφωνίες που φέρεται να είχαν σε θέματα υπηρεσιακά, όπως οι αρμοδιότητες για τον ΕΟΠΥΥ, αλλά η διαφορετική αισθητική και πολιτική κουλτούρα που διαθέτουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η υπόθεση της Novartis. Ο Ανδρέας Ξανθός ήταν υπέρμαχος της τεκμηρίωσης, ενώ ο Παύλος Πολάκης υποστηρικτής της καταιγίδας που θα πλήξει τον αντίπαλο.

Η εικόνα του Παύλου Πολάκη με το τσιγάρο στο στόμα, είτε μέσα στο υπουργείο είτε χορεύοντας ζεϊμπέκικο, απέχει πολύ από την ήπια γραμμή που πρεσβεύει ο Ανδρέας Ξανθός. Οταν τις παραμονές των ευρωεκλογών ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είχε επιτεθεί στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο για την πρόσληψή του στο ΕΣΥ, ο πολιτικός προϊστάμενός του δεν τον κάλυψε, αναφέροντας πως «ήταν μια ατυχής και αχρείαστη δήλωση». Μάλιστα, όπως θυμούνται κομματικές πηγές, στα τέλη Απριλίου του 2019 τα παράπονα στην Πολιτική Γραμματεία για το συγκεκριμένο θέμα ήταν έντονα. Ακόμα και στο εσωκομματικό πεδίο οι προσανατολισμοί τους είναι διαφορετικοί, με τον Ανδρέα Ξανθό να ανήκει στην αριστερή πτέρυγα συνομιλώντας συχνά με τους «53+» και τον Παύλο Πολάκη να είναι κοντά στην προεδρική ομάδα.

Το χάσμα

Η απόσταση μεταξύ τους μεγάλωσε με το πρώτο κύμα της πανδημίας. Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ άφησε συνειδητά έξω από την κριτική τούς επιστήμονες και τον Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ ο Παύλος Πολάκης και η σκληρή ομάδα που τον υποστηρίζει άνοιξαν αμέσως πόλεμο μαζί τους. Μέσα στο κόμμα οι κόντρες που έχει ο «αψύς Κρητικός» είναι αρκετές. Δεν είχε ποτέ τις καλύτερες σχέσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Πάνο Σκουρλέτη. Είχε, όμως, τη στήριξη του προέδρου. Ακόμα και σήμερα –που έχει μεσολαβήσει η «κίτρινη κάρτα» του Πειθαρχικού– ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να μιλάει με θερμά λόγια για το έργο του στο υπουργείο Υγείας, βάζοντάς τον δίπλα στον Ανδρέα Ξανθό. Αυτό έκανε και την Πέμπτη στη Βουλή.

Σχεδόν το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν είδε με καλό μάτι την ανάρτηση της φωτογραφίας με το κρητικό τσιμπούσι. Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως ακόμα και βουλευτής που βρίσκεται κοντά στον Παύλο Πολάκη τού διεμήνυσε πως «πρέπει να ελέγξεις τον αυθορμητισμό σου» και ότι «οι πράξεις σου γίνονται εργαλείο στα χέρια της Ν.Δ.». Οι υπερασπιστές του σημειώνουν πως ο μειλίχιος τρόπος του Ξανθού δεν κατάφερε ποτέ να «στριμώξει» την κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις «μπαλωθιές» του Πολάκη, που βρίσκουν στόχο και ακούγονται παντού. Είναι γεγονός, άλλωστε, ότι ένας σκληρός πυρήνας ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον στηρίζει, και αυτό δεν το προσπερνούν εύκολα στην Κουμουνδούρου. Οσον αφορά το κομμάτι των «ψεκασμένων» αρνητών του κορωνοϊού που ενδεχομένως να συσπειρώνει γύρω του ο Παύλος Πολάκης, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν κρατήσει ξεκάθαρες αποστάσεις από το συγκεκριμένο κοινό.

Αποτέλεσμα της «κρητικής βεντέτας» είναι ο Ανδρέας Ξανθός να έχει γίνει η σκιά του Αλέξη Τσίπρα και ο Παύλος Πολάκης να βρίσκεται σε δυσμένεια στην Κουμουνδούρου.

Τα φωτογραφικά ενσταντανέ με τον πρόεδρο στο Ροδάκινο, στα νότια του Ρεθύμνου, χωρίς τον Ανδρέα Ξανθό, που είναι η πατρίδα του, μάλλον θα αργήσουν να επαναληφθούν. Η προσωπική σχέση που υπάρχει, πάντως, οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να επικοινωνήσει μαζί του μετά την ανάρτηση της φωτογραφίας προκειμένου να του μεταφέρει την ενόχλησή του.  Ακολούθησε το ραντεβού Πολάκη, Τζανακόπουλου, Γεροβασίλη, με την ηγετική ομάδα να ευελπιστεί πως θα μπει ένα φρένο στην ακατάσχετη εξωστρέφειά του. Η παρουσία του έξω από τη ΜΕΘ του «Σωτηρία» χωρίς μάσκα δεν ήταν καλό σημάδι, όμως προσπεράστηκε πολύ γρήγορα στον ΣΥΡΙΖΑ, επικεντρώνοντας στις 25 ΜΕΘ που, όπως υποστηρίζουν, δεν λειτουργούν ελλείψει προσωπικού.

Είναι ξεκάθαρο πως η ήπια και συναινετική γραμμή σε σχέση με την Επιτροπή του υπουργείου Υγείας έχει κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν υποψίες ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας εγγράφεται πολιτικά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», πριν από δύο εβδομάδες πραγματοποιήθηκε στην Κουμουνδούρου σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τον πρόεδρο, ο Ανδρέας Ξανθός, ο καθηγητής Τάκης Παναγιωτόπουλος, γιατροί, εντατικολόγοι και υπεύθυνοι ΜΕΘ-COVID. Σε αυτή τη συνάντηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέκτησε πλήρη εικόνα για τον βαθμό που έχει ξεφύγει η πανδημία και ακολούθως χαράχθηκε η νέα στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, που εξακολουθεί να μην ασπάζεται τη γραμμή Πολάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή