Επέτειος Πολυτεχνείου: Το παρασκήνιο της σύμπλευσης των τριών

Επέτειος Πολυτεχνείου: Το παρασκήνιο της σύμπλευσης των τριών

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν το πρωί του Σαββάτου συνεδρίασε εκτάκτως το Πολιτικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ (πρωινός καφές, με προεδρείο Κοινοβουλευτικής Ομάδας) δεν είχε γίνει ακόμα γνωστή ούτε η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων, αλλά ούτε και η πρόθεση του ΚΚΕ να συντάξει κείμενο που να καταγγέλλει την παρέμβαση της κυβέρνησης. Στη συνεδρίαση, ο Αλέξης Τσίπρας με τους στενούς συνεργάτες του συμφώνησαν πως πρέπει να επιμείνουν στην αρχική απόφαση να μη συμμετάσχουν σε μια συμβολική πορεία προς το Πολυτεχνείο, σεβόμενοι τις ειδικές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία στη χώρα. Διατυπώθηκε η άποψη πως η εκδήλωση, αν δεν είναι μαζική, χάνει τη δυναμική της, ειδικά αν «πρέπει να ζητηθεί άδεια από την Αστυνομία», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Την πρωτοβουλία του Δημήτρη Κουτσούμπα ακολούθησε μια πολύ σύντομη τηλεδιάσκεψη του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, χωρίς την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, όπου διατυπώθηκε η θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να δώσει το «παρών» σε αυτό το μέτωπο που συγκροτείται. Αν και η απόσταση με το ΚΚΕ είναι τεράστια, στην Κουμουνδούρου έτριβαν τα χέρια τους γιατί, μετά τον πτωχευτικό κώδικα και τη συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία, έβλεπαν πως «τριτώνει το κακό» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δύο είναι τα δεδομένα: Το μέτωπο των κομμάτων της Αριστεράς, μέσω ενός κειμένου, δημιουργείται για πρώτη φορά, με τον Αλ. Τσίπρα να συντάσσεται με την πλευρά Κουτσούμπα – Βαρουφάκη, και η Φώφη Γεννηματά μένει με το ένα πόδι εκτός αυτού, καθώς αρνήθηκε να υπογράψει το συγκεκριμένο κείμενο.

Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά την Κυριακή, με τον Αλέξη Τσίπρα να καλεί τον Δημήτρη Κουτσούμπα προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους σε σχέση με την απαγόρευση των συναθροίσεων, αναδεικνύοντας πως πρόκειται για μια απόφαση αντισυνταγματική. Το γεγονός πως ο Γιάνης Βαρουφάκης γύρω στις 7.30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας «έσπασε τον πάγο» και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στο τηλέφωνο δεν πέρασε απαρατήρητο στην Κουμουνδούρου, μιας και οι σχέσεις των δύο από το 2015 και μετά δεν έχουν αποκατασταθεί. Το μόνο τηλεφώνημα που φέρεται να είχε κάποια ένταση ήταν αυτό μεταξύ του κ. Κουτσούμπα και της κ. Γεννηματά, καθώς ο γραμματέας του ΚΚΕ φέρεται να χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, με την επικεφαλής του Κινήματος να υποστηρίζει πως με αυτόν τον τρόπο «παίζετε το παιχνίδι του Μητσοτάκη». Οι χθεσινές επικοινωνίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τη Φώφη Γεννηματά και τον Κυριάκο Βελόπουλο δεν άλλαξαν το σκηνικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί από την πρώτη στιγμή να μην είχε επενδύσει πολιτικά στη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου –φάνηκε και από τη στάση του προέδρου στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα–, ωστόσο η πορεία των πραγμάτων άλλαξε τον σχεδιασμό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ύστερα από καιρό, έκανε μια δήλωση στο Περιστύλιο με διττό προσανατολισμό:

– Σκληρή και επικριτική για την κυβέρνηση, τονίζοντας πως η επιλογή της ήταν «βλακώδης, αχρείαστη και προβοκατόρικη» και συμπληρώνοντας ότι το Μαξίμου αποφάσισε τον δρόμο τού «αποφασίζουμε και διατάζουμε».

– Συναινετική ως προς τον κίνδυνο του κορωνοϊού, με τη «σφραγίδα» του κόμματος εξουσίας, ζητώντας από τους πολίτες «να μη συμμετάσχουν σε μαζικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου φέτος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα καταθέτει στεφάνι στο ΕΑΤ – ΕΣΑ παρουσία βουλευτών. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα παραστεί στην πορεία μέχρι την αμερικανική πρεσβεία με τις απαραίτητες προφυλάξεις που πάντα θέτει το ΠΑΜΕ. Με επτά βουλευτές του κόμματός του το ίδιο θα πράξει και ο Γ. Βαρουφάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή