Χρ. Ταραντίλης: Θετικές ενδείξεις – Ελπίζουμε να μην χρειαστεί παράταση lockdown

Χρ. Ταραντίλης: Θετικές ενδείξεις – Ελπίζουμε να μην χρειαστεί παράταση lockdown

4' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτες ενδείξεις από περιοριστικά μέτρα σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας στην Αττική είναι θετικές, καθώς φαίνεται να υπάρχει μια σταθεροποίηση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα -σημειώνοντας πως αυτό δείχνει και η εμπειρία- ότι «ένα τέτοιο lockdown για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα οδηγήσει σε βελτίωση των αποτελεσμάτων και δεν θα έχουμε παράταση».

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και απαντώντας σε ερώτημα για παράταση του lockdown έπειτα από την 28η Φεβρουαρίου, υπογράμμισε ότι «όπως ανέφερε και ο υπουργός Υγείας οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές», προσθέτοντας πως δεν υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες.

Αφού πρόσθεσε πως φαίνεται να υπάρχει σταθεροποίηση, επισήμανε ότι «θέλουμε να πιστεύουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει καλύτερη η κατάσταση, με αποτέλεσμα να μην χρειαστεί παράταση του lockdown».

Για τους εμβολιασμούς

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι λόγω της κακοκαιρίας οι εμβολιασμοί που είχαν προγραμματιστεί στην Αττική  την Τρίτη δεν πραγματοποιήθηκαν, ενώ την Τετάρτη (χθες) ο εμβολιασμός ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι.

Όπως είπε, στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους, τα εμβόλια που δεν έγιναν αξιοποιήθηκαν για τον εμβολιασμό άλλων πολιτών, καθώς ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός αναπλήρωσης. Στο πλαίσιο επιχείρησης που οργανώθηκε, εμβολιάστηκαν πάνω από 450 τρόφιμοι και εργαζόμενοι στις Φυλακές Κορυδαλλού και στο νοσοκομείο των φυλακών, καθώς και πάνω από 250 φιλοξενούμενοι στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα, συμπλήρωσε.

Ως προς τα ραντεβού που δεν πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη, σύμφωνα με τον κ. Ταραντίλη θα επαναπρογραμματιστούν τις επόμενες μέρες και οι πολίτες θα ειδοποιηθούν με μήνυμα στο κινητό τους για την ακριβή ώρα, ημερομηνία και το εμβολιαστικό κέντρο που θα εμβολιαστούν.

Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:

  • Οι πολίτες ηλικίας 60-64, ετών, καθώς  και όσοι είχαν ραντεβού στο μεγάλο εμβολιαστικό σταθμό της HELEXPO στο Μαρούσι θα εμβολιαστούν την επόμενη εβδομάδα από Δευτέρα έως Παρασκευή και θα λάβουν μήνυμα (sms) στο κινητό τρεις ημέρες πριν από το ραντεβού. 
  • Οι πολίτες που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες των 75 και άνω, καθώς και άλλες κατηγορίες, όπως οι  υγειονομικοί, θα εμβολιαστούν την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου. Και αυτοί θα λάβουν μήνυμα στο κινητό για την ακριβή ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο που θα είναι  το ραντεβού τους. 

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή ο εμβολιασμός συνεχίζεται κανονικά για τις ηλικίες των 75 ετών και άνω, τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τώρα καθώς και για τις ηλικίες 60 έως 64 ετών που εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Εμβολιασμός πολιτών με σοβαρά νοσήματα

Υπογράμμισε δε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών με σοβαρά νοσήματα που διακρίνονται -σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών- σε δύο ομάδες.

  • Η πρώτη ομάδα χαρακτηρίζεται ως «πολύ υψηλού κινδύνου νόσησης από Covid-19» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται -κάθετα- χωρίς δηλαδή ηλικιακή κατηγοριοποίηση, αμέσως μετά την ηλικιακή ομάδα 75-79.
  • Η δεύτερη ομάδα χαρακτηρίζεται ως «αυξημένου κινδύνου» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται μετά την ηλικιακή ομάδα 60-64 με σειρά προτεραιότητας που θα καθορίζεται με βάση την ηλικία.

«Εκτιμάται έτσι ότι με τον εμβολιασμό τόσο των μεγαλύτερων σε ηλικία συμπολιτών μας, όσο και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, θα αρχίσει, από το Μάρτιο, να μειώνεται ο κίνδυνος πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και από τον Απρίλιο που θα έχουμε σύμμαχο και τον καιρό, η κατάσταση ως προς τη μεταδοτικότητα του ιού θα βελτιωθεί σημαντικά» τόνισε.

Είπε επιπλέον, ερωτηθείς σχετικά, ότι η κυβέρνηση δεν έχει μιλήσει για «διαβατήριο» εμβολιασμού, αλλά για «ψηφιακό πιστοποιητικό», προκειμένου να μην χρειάζεται κάποιος να έχει κάνει τεστ ή να μπαίνει σε καραντίνα όταν εισέρχεται στη χώρα.

Διαβάστε ακόμη:

Για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης

Ο κ. Ταραντίλης δήλωσε επιπλέον ότι από τη Δευτέρα πολλές περιοχές στη χώρα -και ιδιαιτέρως η Αττική- βρέθηκαν αντιμέτωπες με σφοδρά καιρικά φαινόμενα, που προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

«Πρώτη προτεραιότητα, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας νωρίτερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ήταν  να μη χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή, να μην υπάρξουν θύματα, να μην υπάρξουν οδηγοί εγκλωβισμένοι στους δρόμους, να διατηρηθεί η επικοινωνία και η τροφοδοσία με χωριά τα οποία συνήθως αποκλείονται και φυσικά να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι διακοπές ρεύματος και νερού ιδίως στην Αττική, όπου κάθε 2 λεπτά είχαμε ένα δέντρο το οποίο έπεφτε πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ. Και όλα αυτά έπρεπε να γίνουν ταυτόχρονα με τη διαδικασία του εμβολιασμού που για λόγους προφανείς πρέπει να συνεχίζεται και να ξετυλίγεται βάσει ενός πολύ αυστηρά προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Ταραντίλης επισήμανε ότι «όπως γνωρίζετε, η  χιονόπτωση αυτή ήταν μια από τις εντονότερες των τελευταίων 40 ετών στη χώρα μας» και τόνισε ότι «ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή και η κυβέρνηση έδρασε προληπτικά -όπου ήταν δυνατόν-  πάντα με γνώμονα την προστασία των πολιτών».

Ως προς τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, ανέφερε ότι προέκυψαν κυρίως από την πτώση εκατοντάδων δένδρων σε γραμμές μέσης και χαμηλής τάσης σε πολλές περιοχές, κυρίως  στην Εύβοια, την Κεντρική Ελλάδα, το Ζαγόρι, την Κρήτη και ακόμη περισσότερο στα βόρεια προάστια της Αττικής.

«Παραπάνω από 600 συνεργεία και 1.500 άτομα εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά σε όλη τη χώρα για την αποκατάσταση των βλαβών. Στα Βόρεια Προάστια δούλεψαν σκληρά και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ημέρα και νύχτα, περίπου 450 τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και δυνάμεις των Δήμων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας αλλά και του Στρατού» τόνισε και πρόσθεσε: «Οι βλάβες αντιμετωπίζονται από την πρώτη στιγμή και έχουν αποκατασταθεί  στο μεγαλύτερο μέρος τους».

Ερωτηθείς για την αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε μειώσεις τιμολογίων, είπε ότι οι μειώσεις αφορούν τιμολόγιο της ΔΕΔΔΗΕ.

Διαβάστε επίσης: 

Για τα ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, χαρακτήρισε αχρείαστη ενέργεια την τουρκική NAVTEX για έρευνες του «Τσεσμέ» στο Αιγαίο, τονίζοντας πως δεν διευκολύνει τη βελτίωση των σχέσεων. Είπε επίσης πως η Ελλάδα έχει προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες.

Διαβάστε ακόμη:

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή