Πολιτικές ευθύνες για το σκάνδαλο «Μενδώνη – Λιγνάδη»

Πολιτικές ευθύνες για το σκάνδαλο «Μενδώνη – Λιγνάδη»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μιλώντας για σκάνδαλο «Μενδώνη – Λιγνάδη», ο Αλέξης Τσίπρας χάραξε κατά την πρωτολογία του στη Βουλή τη γραμμή που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όσο θα ξετυλίγεται το κουβάρι αυτής της υπόθεσης. «Δεν υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες που συγκροτούν ένα πολιτικό σκάνδαλο; Δεν έγινε μπροστά στα μάτια όλων μας μια άκομψη, μια χοντροκομμένη και προκλητική προσπάθεια συγκάλυψης;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλοντας να υπονοήσει πως η κυβέρνηση έχει υποστεί ρωγμές, δεν είναι τυχαίο πως έσπευσε να επισημάνει την απουσία της κ. Μενδώνη από τα υπουργικά έδρανα και την παρουσία μόνο της ειδικής γραμματέως για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων Ειρήνης Αγαπηδάκη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε μέσα από την ομιλία του να αναδείξει πως ο πρωθυπουργός είχε ως πρώτη του επιλογή να κρυφτεί πίσω από τις εξελίξεις και για αυτό αναφέρθηκε στις αντιφάσεις των υπουργών σχετικά με το αν ο Δημήτρης Λιγνάδης παραιτήθηκε ή του ζητήθηκε να αφήσει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο.

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε: «Είστε πολιτικά και ηθικά, θα έλεγα, σοβαρότατα εκτεθειμένος, γιατί ανεχθήκατε –δεν ξέρω αν οργανώσατε, αλλά είναι βέβαιο ότι ανεχθήκατε– μια αλληλουχία πράξεων και παραλείψεων που αφορούν τον κ. Λιγνάδη και την κ. Μενδώνη».

Με αυτό το σκεπτικό κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως δεν έκανε την αυτοκριτική του και εστίασε στη διαχείριση της υπόθεσης με το που άρχισε να σηκώνεται η πρώτη σκόνη. Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε μέσα από την ομιλία του να αναδείξει πως ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε την προσπάθεια της συγκάλυψης λέγοντας ότι η καταγγελία της 6ης Φεβρουαρίου ήταν ικανή για να ζητηθεί η παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή, όχι όμως αρκετή για να τον οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη. Αυτό έγινε στις 19 του μηνός, κατόπιν μήνυσης για παραγεγραμμένο αδίκημα.

Αποστάσεις

Σχετικά με τον κατήφορο του δημοσίου διαλόγου και τη λάσπη που εκτοξεύθηκε κατά του Μεγάρου Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε σαφείς αποστάσεις από τα τρολ που προσπάθησαν να συνδέσουν την κυβέρνηση με κυκλώματα παιδεραστίας που εκμεταλλεύεται ανήλικα προσφυγόπουλα: «Αισθάνομαι υποχρεωμένος να δηλώσω ότι διαφωνώ αποφασιστικά, κάθετα, κατηγορηματικά με πολλά από όσα η ασυδοσία του πληκτρολογίου σάς καταλογίζει.

Σας το λέω ευθέως. Και το κάνω ευθαρσώς για όλους. Και το κάνω ευθαρσώς παρότι εσείς δεν πράξατε ποτέ κάτι αντίστοιχο όταν στόχος σας ήταν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι. Ποτέ!» ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση του πρωθυπουργού.

Κατηγόρησε, πάντως, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι όλη αυτή η κουβέντα αναδεικνύεται στη Βουλή προκειμένου να μην συζητηθεί η ουσία: «Είναι ένας αντιπερισπασμός ντροπής. Εγώ έτσι θα τον χαρακτηρίσω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή