Βουλή: Πυρά της αντιπολίτευσης για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη

Βουλή: Πυρά της αντιπολίτευσης για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή, όπως αναμενόταν, φέρνει η αντιπολίτευση το ζήτημα της αστυνομικής βίας, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, να κλιμακώνουν τον επικριτικό λόγο, κάνοντας ευθέως αναφορές σε «χούντα».

Ερώτηση για την «Ώρα του πρωθυπουργού» κατέθεσαν σχετικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Ι. Βαρουφάκης.

Ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο για «πρωτοφανή αστυνομική βία εις βάρος των πολιτών με πρόσχημα την τήρηση υγειονομικών μέτρων που ο Πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης διαρκώς παραβιάζουν» και μεταξύ άλλων σημειώνει: «Τα πρόσφατα φαινόμενα βίας και αυθαιρεσίας της αστυνομίας στη Νέα Σμύρνη ξεπερνούν κάθε όριο.

Δυστυχώς όμως δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό, αλλά συστηματικό φαινόμενο. Η κλιμακούμενη αστυνομική βία και αυθαιρεσία σε συνδυασμό με την ατιμωρησία των ενόχων από τη μια και με το βαθύ αίσθημα αδικίας από την άλλη, έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα οργής και δικαιολογημένης αγανάκτησης στους συμπολίτες μας». 

Τούτων δοθέντων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό λέει: «Για πόσο ακόμη θα επιτρέπετε αυτό το κρεσέντο φαινομένων αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας με πρόσχημα την τήρηση των υγειονομικών μέτρων που εσείς ο ίδιος και στελέχη της κυβέρνησή σας διαρκώς παραβιάζετε; Γιατί δεν αποσύρετε άμεσα από τους ελέγχους που αφορούν την τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης, αστυνομικούς με βαρύ οπλισμό, όπως λ.χ. αυτοί της Ομάδας ΔΙΑΣ, και για ποιόν λόγο παύσατε την Επιτροπή για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη;»

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιος, μιλώντας σε συνεδρίαση Επιτροπής -της οποίας αντικείμενο ήταν η συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, έλεγε απευθυνόμενος στα στελέχη της πλειοψηφίας: «Πού μας πάτε μας, μας γυρνάτε στη δεκαετία μετά από τον εμφύλιο πόλεμο; Τι χτίζετε αυτή τη στιγμή, τι κράτος χτίζετε, χτίζετε ένα ακροδεξιό, χουντοδεξιό κράτος;»

Την πρόταση για συζήτηση του πορίσματος στο οποίο είχε καταλήξει η Επιτροπή Αλιβιζάτου στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, επαναφέρουν βουλευτές του ΚΙΝΑΛ (Γ. Καμίνης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Χ. Καστανίδης και Ευαγγελία Λιακούλη) με επιστολή τους στον πρόεδρο της εν λόγω κοινοβουλευτικής Επιτροπής: «Το αίτημα για την εν λόγω συνεδρίαση έχει υποβληθεί προ τετραμήνου (11 Νοεμβρίου 2020). Να σημειωθεί δε ότι το πόρισμα της Επιτροπής Αλιβιζάτου έχει περιέλθει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήδη από τον Μάιο 2020. Δυστυχώς, αιτία όλης αυτής της καθυστέρησης είναι το γεγονός ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. μ. Χρυσοχοΐδης αρνείται πεισματικά να παρευρεθεί ο ίδιος στην κοινοβουλευτική συζήτηση επί του πορίσματος. Είναι πλέον απολύτως επιτακτική η ανάγκη να συζητηθεί το ως άνω πόρισμα το συντομότερο δυνατόν σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής μας παρουσία τόσο του Προέδρου αυτής όσο και του αρμοδίου υπουργού» σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.
 
Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό κατέθεσε εκ μέρους του ΚΚΕ στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου ο εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος Αθ. Παφίλης: 

«Οι χθεσινές απρόκλητες επιθέσεις αστυνομικών δυνάμεων στη Ν. Σμύρνη, με ξυλοδαρμούς και προπηλακισμούς κατοίκων, περαστικών, ακόμη και οικογενειών με μικρά παιδιά, όπως προκύπτει και από τα σχετικά βίντεο που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, αποτελούν ένα νέο σοβαρό κρίκο στην αλυσίδα της κλιμακούμενης κρατικής καταστολής» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Παφίλης και κάνει λόγο για «απογείωση της αστυνομικής βίας και αυταρχισμού, η οποία εκδηλώνεται καθημερινά, με -στρατιωτικού χαρακτήρα- περιπολίες αστυνομικών σωμάτων, ξυλοδαρμούς και προσαγωγές».

Τέλος, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Ι. Βαρουφάκης στην ερώτηση του προς τον κ. Μητσοτάκη, κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι έχει «επιλέξει συνειδητά τη χρήση αστυνομικής βίας ώστε να διχάσει την κοινωνία σε μια περίοδο που σειρά προκλήσεων απαιτούν μέγιστη συνεννόηση μεταξύ Πολιτείας και πολιτών καθώς και μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή