Αντίστροφη μέτρηση για τη συγκρότηση της Προανακριτικής

Αντίστροφη μέτρηση για τη συγκρότηση της Προανακριτικής

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο μέτωπο ανοίγει το αμέσως προσεχές διάστημα στο ήδη εκρηκτικό πολιτικό σκηνικό εντός του Κοινοβουλίου: Από αύριο και εντός 15 ημερών, βάσει του Κανονισμού, ο πρόεδρος της Βουλής μπορεί να εγγράψει σε ειδική ημερήσια διάταξη προκειμένου να συζητηθεί –και να ληφθεί απόφαση επ’ αυτής με ψηφοφορία– η πρόταση για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, που έχουν καταθέσει 30 βουλευτές της Ν.Δ., κατά του πρώην υπουργού Ν. Παππά, βάσει της δικογραφίας που σχηματίστηκε με βάση τις καταγγελίες Καλογρίτσα για τις τηλεοπτικές άδειες και τα ΜΜΕ επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις στελεχών του, θεωρεί την κίνηση της «γαλάζιας» πλειοψηφίας «κίνηση αντιπερισπασμού» έναντι των «κυβερνητικών αποτυχιών στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των όσων συνδέονται με την αστυνομική βία», με την κυβερνητική πλευρά να απορρίπτει τον ισχυρισμό. ΚΙΝΑΛ και Ελλ. Λύση έχουν ταχθεί υπέρ της συγκρότησης μιας τέτοιας επιτροπής, το ΚΚΕ έχει λάβει αποστάσεις σημειώνοντας πως χρειάζεται εξεταστική και όχι προανακριτική, ενώ το ΜέΡΑ25 κάνει κατ’ αρχήν λόγο για κινήσεις αντιπερισπασμού εκ μέρους της Ν.Δ.

Ως προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου έχει με κάθε ευκαιρία το τελευταίο διάστημα καταδείξει ότι αποτελούν στρατηγική επιλογή οι μετωπικές συγκρούσεις. Οι επιθετικές, ιδιαιτέρως κατά του πρωθυπουργού, εμφανίσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια, καθώς και η ρητορική σειράς ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι δηλωτικές της στάσης του κόμματος και στην υπόθεση η oποία αφορά έναν εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Τσίπρα κατά την προηγούμενη πολιτική περίοδο. Η διαδικασία για την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης θα επιφέρει περαιτέρω «πίεση» στη λειτουργία της Βουλής. Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία του νομοθετικού έργου και του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διαμαρτύρονται συχνά κάνοντας λόγο για υποβάθμιση του Κοινοβουλίου. Για την τρέχουσα εβδομάδα έχει προγραμματιστεί η συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια δύο ν/σ (των υπ. Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης), καθώς και η πραγματοποίηση τουλάχιστον 11 συνεδριάσεων κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή