Συναντήσεις υπό ιδιότυπες συνθήκες

Συναντήσεις υπό ιδιότυπες συνθήκες

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σημερινές συναντήσεις στην Αγκυρα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιούνται υπό ιδιαιτέρως ιδιότυπες συνθήκες, πράγμα που καθιστά παρακινδυνευμένη κάθε πρόβλεψη όχι απλώς του όποιου αποτελέσματος, αλλά ενδεχομένως και του κλίματος το οποίο τελικώς θα επικρατήσει.

Στο διμερές επίπεδο, πέρα από τις πολύμηνες προκλήσεις της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, δια-τυπώθηκαν ισχυρισμοί από τον εταίρο της τουρκικής κυβερνήσεως κ. Ντεβλέτ Μπαχτσελί περί υποθάλψεως «τρομοκρατών» –Κούρδων και γκιουλενιστών– στη χώρα μας, που βεβαίως απέρριψε κατηγορηματικά η Αθήνα. 

⇒ Διαβάστε επίσης: Δένδιας – Τσαβούσογλου και η επιθετικότητα Ερντογάν

Διεκινήθη επίσης έντονα τις τελευταίες ημέρες η πληροφορία πως πριν από τη σημερινή συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του, ο κ. Τσαβούσογλου επρόκειτο να επισκεφθεί την κατεχόμενη Κύπρο, όπου αναμένονταν και οι συνήθεις τοποθετήσεις περί λύσεως του Κυπριακού στη βάση δύο ανεξαρτήτων κρατών. Αλλά, ως φαίνεται, η ιδέα αυτή εγκαταλείφθηκε και έτσι μάλλον εμετριάσθη ένας ακόμη επιβαρυντικός παράγοντας.

Τίθεται από ορισμένους το ερώτημα γιατί εν πάση περιπτώσει ο κ. Δένδιας θα πρέπει να επισκεφθεί την Αγκυρα. Απλούστατα, διότι η Ελλάς δεν θέλει να επωμισθεί την ευθύνη υπονομεύσεως του ελληνοτουρκικού διαλόγου, με τις συνέπειες που θα έχει μία απόφαση της μορφής αυτής στις σχέσεις της με την Ε.Ε. πρωτίστως και όχι μόνον. Ομως δεν είναι τα δυσμενή, διμερή «ατμοσφαιρικά» που συγκροτούν το μείζον πρόβλημα, αλλά η γενικότερη ρευστότητα στην περιοχή, όπως διαμορφώνεται με την κλιμάκωση της αντιπαραθέσεως Ουάσιγκτον και Μόσχας στο θέμα της Ουκρανίας. 

Διότι αυτή ακριβώς η άκρως ανησυχητική εξέλιξη ενδέχεται να οδηγήσει σε μια επαναπροσέγγιση των ΗΠΑ με την Τουρκία, με κάποια σοβαρά ανταλλάγματα προς την Αγκυρα, τη στιγμή κατά την οποία η Αθήνα είχε επενδύσει στην αντιπαλότητα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο, δεν είναι φρόνιμο να προεξοφλεί κάποιος τις εξελίξεις, σε μια εποχή όπου όλα είναι πολύ πιο δύσκολα και πιο περίπλοκα από ό,τι θα επιθυμούσαν οι ασκούντες την εξουσία σήμερα ανά τον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή