Η οικονομία ψηλά στην ατζέντα του Αλ. Τσίπρα

Η οικονομία ψηλά στην ατζέντα του Αλ. Τσίπρα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημερινή κινητοποίηση για τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει το βαρόμετρο για τα επόμενα βήματά του, καθώς στην Κουμουνδούρου επιθυμούν να δώσουν την εικόνα της ηγεμονικής δύναμης στον προοδευτικό χώρο, που δίνει το σύνθημα στην κοινωνία να αντιδράσει. Μεγάλος «αντίπαλος» σε αυτό το αντιπολιτευτικό πεδίο είναι το ΚΚΕ, ενώ και το ΚΙΝΑΛ επιχειρεί να κάνει αισθητή την παρουσία του στους δρόμους. 

Από τον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν πως το μόνο που θέλει να κάνει ο Κωστής Χατζηδάκης με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά είναι να νομιμοποιήσει τα απλήρωτα δεκάωρα και να βάλει πλάτη στους εργοδότες που δεν επιθυμούν κανόνες και έλεγχο. Σε πολύ υψηλούς τόνους κινήθηκε η χθεσινή ανακοίνωση του Νάσου Ηλιόπουλου. «Ο κ. Χατζηδάκης το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μια νέα πόρτα στην καριέρα του: αυτή του τηλεπωλητή. Εμφανίζεται παντού χωρίς αντίλογο, για να μας «πουλήσει» τα απλήρωτα 10ωρα. Με επιχείρημα ότι έτσι ένας εργαζόμενος-γονιός θα έχει παραπάνω χρόνο με την οικογένειά του. Αλήθεια, κ. Χατζηδάκη, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε μια σειρά από κλάδους θα φέρει περισσότερο ελεύθερο χρόνο στους εργαζόμενους; Η νομοθέτηση για πρώτη φορά του σπαστού ωραρίου στη μερική απασχόληση θα φέρει περισσότερο ελεύθερο χρόνο στους εργαζόμενους;», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

Απάντηση σε τρία επίπεδα

Στην αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζουν την απάντηση στην κυβέρνηση σε τρία επίπεδα. Στη Βουλή με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, μέσω των απεργιακών κινητοποιήσεων όπου επιθυμούν να έχουν μαζική συμμετοχή, καθώς και με το νέο πρόγραμμα για το εργασιακό που θα παρουσιάσουν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου. Θα προτάξουν την αύξηση στον κατώτατο μισθό, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και έναν αποτελεσματικό ελεγκτικό μηχανισμό.

Στο πεδίο της οικονομίας η κριτική της Κουμουνδούρου επικεντρώνεται σε δύο ακόμη σημεία: 

• Στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που μάλιστα αναμένεται να κινηθούν στοχευμένα ανά περιοχή. Ο Γιάννης Ραγκούσης εξέδωσε ανακοίνωση για τη Β΄ Πειραιά, κάνοντας λόγο για «αύξηση που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τον φόρο μεταβίβασης και κληρονομιάς, τα δημοτικά τέλη, τον ΕΝΦΙΑ, καθώς και πάνω από 20 διαφορετικούς φόρους και τέλη επί ακινήτων, παρά τις ψευδείς κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για το αντίθετο». 

• Στις ανατιμήσεις, με τον Αλέξη Χαρίτση, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», να αναφέρεται σε «αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής που ξεπερνούν το 10%». Γι’ αυτό το θέμα, άλλωστε, έχει κατατεθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση και ερώτηση στη Βουλή.

Σε σχέση με τα self tests, από τον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν η πώλησή τους να γίνεται από τα φαρμακεία. Ο Ανδρέας Ξανθός δήλωσε για το θέμα: «Αυτά τα tests μπορούν να παραμείνουν ως συμπληρωματική επιλογή και να διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία ως ιατροτεχνολογικό προϊόν και όχι προφανώς από τα σούπερ μάρκετ στα οποία, όπως πολύ καλά ξέρουν οι φαρμακοποιοί, επιδιώχθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά να μεταφερθούν και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή