Με επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζει η Ε.Ε. την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία

Με επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζει η Ε.Ε. την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία

Σύμφωνα με το Politico Europe, Ευρωπαίος διπλωμάτης χαρακτήρισε «παράξενο» τον ισχυρισμό ότι συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή κυριαρχία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αισθητές έγιναν εκ νέου οι ρωγμές στην ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική απέναντι στην Τουρκία με τις –έστω περιορισμένες– αντιδράσεις που υπήρξαν στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία που υπεγράφη την Τρίτη στο Παρίσι. Οι χώρες –με προεξάρχουσα τη Γερμανία– που παραδοσιακά δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στον ρόλο της Αγκυρας στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και στις εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία βλέπουν πιο επιφυλακτικά μια συμφωνία που στρέφεται με σαφή τρόπο κατά των βλέψεων του Ταγίπ Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο.  

Γερμανικές κυβερνητικές πηγές, πάντως, διαψεύδουν στην «Κ» ότι υπάρχει ενόχληση από την πλευρά του Βερολίνου. Οπως αναφέρουν: «Γνωρίζουμε τις παραδοσιακά στενές ελληνογαλλικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών θεμάτων». Σημειώνουν, ωστόσο, με νόημα ότι «ελπίζουμε να συμφωνούμε με το Παρίσι και την Αθήνα ότι είναι επίσης ζωτικό να συνεργαζόμαστε στενά και καλά με την Τουρκία, που είναι εταίρος μας στο ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με το Politico Europe, ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης χαρακτήρισε «παράξενο» τον ισχυρισμό, στον οποίο εστίασαν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν, ότι η συμφωνία συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή κυριαρχία. «Ολα δείχνουν ότι πρόκειται για μια παραδοσιακή αμυντική συμφωνία σαν αυτές του 19ου αιώνα μεταξύ δύο ευρωπαϊκών δυνάμεων», ανέφερε η συγκεκριμένη πηγή. «Αφορά πολύ περισσότερο την επιδίωξη στενών εθνικών συμφερόντων παρά την Ευρώπη».

Στη στήλη Playbook, που διαβάζεται ευρέως στις Βρυξέλλες, το Politico έκανε λόγο για «έντονη ανησυχία» ορισμένων κρατών-μελών για τις συνέπειες της συμφωνίας, καθώς με τη σύναψή της η Γαλλία, όπως υποστηρίζεται, δείχνει να υιοθετεί πλήρως τις ελληνικές διεκδικήσεις στη Μεσόγειο, παρότι αυτές είναι διαφιλονικούμενες σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, σε σχετική ενημέρωση που έκανε προχθές –εκ μέρους και των δύο χωρών– ο Ελληνας μόνιμος αντιπρόσωπος Γιάννης Βράιλας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κανένας από τους ομολόγους του δεν πρόβαλε κάποια ένσταση για τη συμφωνία. Ο Ελληνας πρέσβης τόνισε ότι τα συμφωνηθέντα μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας είναι πλήρως συμβατά με τις διεθνείς υποχρεώσεις των δύο χωρών.

Σε δική του παρέμβαση προχθές, μετά την ενημέρωση του Κολεγίου των Επιτρόπων για τη συμφωνία από τον ύπατο εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε: «H Ενωση Ασφαλείας δεν θα προκύψει από τη μια μέρα στην άλλη, με ένα μαγικό ραβδάκι. Θα είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων και απτών βημάτων, με τα οποία οικοδομείται η αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαίων. Η ελληνογαλλική συμφωνία αποτελεί πράγματι ένα τέτοιο βήμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή