Πλεύρης: 350 κλίνες από ιδιωτικές κλινικές σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία

Πλεύρης: 350 κλίνες από ιδιωτικές κλινικές σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία

Παρά την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα σε περιοχές οι οποίες πιέζονται, όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα σε περιοχές οι οποίες πιέζονται, όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή, παρέχονται 150 απλές κλίνες από ιδιώτες στη Θεσσαλία για περιστατικά COVID, ενώ στη Θεσσαλονίκη δίνονται ακόμη 200 κλίνες. Όπως είπε, σε όλη την επικράτεια υπάρχουν άνω των 180 κενές κλίνες ΜΕΘ και περισσότερες από 2.000 κενές απλές κλίνες.

Ο υπουργός υγείας ανέφερε ότι γίνεται μεταφορά προσωπικού στις επιβαρυμένες περιοχές από περιοχές που δεν πιέζονται. Επεσήμανε, δε, ότι 203 κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται στο ΕΣΥ, τονίζοντας πως οι υπόλοιπες κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα είναι κατειλημμένες.

Επίταξη αν δεν καλυφθούν τα κενά

Για το ενδεχόμενο επιστράτευσης ιατρών, είπε ότι αν εντός της εβδομάδας δεν έχουν αποδεχθεί οικειοθελώς την πρόσκληση και δεν καλυφθούν οι θέσεις, θα υπάρξει επίταξη υπηρεσιών για περιοχές οι οποίες πιέζονται.

Όπως είπε, επειδή συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών λείπουν από ΕΣΥ, έχει αποσταλεί πρόσκληση για να μπουν στο σύστημα. Επεσήμανε, δε, ότι θα γίνει συζήτηση με τους ιατρικούς συλλόγους.

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση, θα υπάρξει επίταξη υπηρεσιών, εκφράζοντας πάντως την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας προβλέπει τη μετατροπή μικρότερων νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη σε COVID. Σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, θα περιορίζονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία τα οποία θα γίνονται με χρέωση της πολιτείας σε ιδιωτικές δομές προκειμένου να εξασφαλιστούν περισσότερες κλίνες.

Δεν τίθεται θέμα lockdown

Για τα σχολεία, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι θα παραμείνουν ανοιχτά. Όπως ανέφερε, το πρωτόκολλο στα σχολεία λειτουργεί υποδειγματικά.

Ο κ. Πλεύρης παρείχε επίσης διαβεβαιώσεις ότι δεν τίθεται θέμα lockdown. Δήλωσε επιπλέον ότι η φιλοσοφία των μέτρων είναι προς την κατεύθυνση της προστασίας των ανεμβολίαστων. «Δεν θα αλλάξει η φιλοσοφία των μέτρων» τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν θα περιοριστούν οι ελευθερίες των εμβολιασμένων.

Κεραμέως: Καμία συζήτηση για κλείσιμο σχολείων

Δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για αναστολή λειτουργίας σχολείων, διαβεβαίωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Max FM, η υπουργός Παιδείας εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς την εκπαιδευτική κοινότητα για την τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό. Όπως ανέφερε, κλειστά είναι μόλις έξι τμήματα, επί συνόλου περίπου 80.000.

Η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι το ποσοστό των παιδιών που νοσούν στο γενικό πληθυσμό μειώθηκε από 29% στο 25%.

Τρεις άξονες

Παρά την έκρηξη των κρουσμάτων και το νέο ρεκόρ που καταγράφηκε χθες με 7.335 νέες μολύνσεις, στην κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ληφθούν βεβιασμένες αποφάσεις. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες σε εκπροσώπους των φορέων εμπορίου και εστίασης, με τους οποίους είχε συνάντηση στο Μαξίμου, επανέλαβε πως «η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν» και «οι εμβολιασμένοι δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους», επιμένοντας στη «γραμμή» να μην υπάρξει νέο lockdown και οι όποιες παρεμβάσεις να αφορούν τους μη εμβολιασμένους.  

Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η «Κ», τρεις είναι οι άξονες στους οποίους κινείται η κυβέρνηση για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση αυτού του κύματος της πανδημίας: πρώτον είναι η εφαρμογή των μέτρων. Η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή λάβει περισσότερα μέτρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το ζήτημα είναι όμως ότι δεν εφαρμόζονται. Η πρεμιέρα των νέων μέτρων το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε συνοδεύτηκε από σαρωτικούς ελέγχους, που έφτασαν τις 90.882, ενώ βεβαιώθηκαν 594 παραβάσεις. Η αυστηρότητα αναμένεται να συνεχιστεί, αν όχι να ενταθεί, καθώς φέρνει έως έναν βαθμό διπλό αποτέλεσμα: αφενός τηρούνται τα μέτρα στα μαγαζιά, αφετέρου πιέζονται οι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι βλέπουν στην πράξη πως ο κλοιός στενεύει.

Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζεται και ο δεύτερος βασικός, αν όχι βασικότερος, στόχος της κυβέρνησης που είναι η αύξηση του εμβολιασμού. Την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται υπερδιπλασιασμός των ραντεβού για την πρώτη δόση, αποτέλεσμα τόσο των μέτρων όσο και της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, ενώ και τα ραντεβού για την τρίτη δόση εξελίσσονται ικανοποιητικά. «Θέλω να τονίσω ότι η πολιτική την οποία υιοθετήσαμε την τελευταία εβδομάδα φαίνεται να αποδίδει. Είχαμε 140.000 καινούργια ραντεβού, ραντεβού πρώτης δόσης και σχεδόν 200.000 ραντεβού τρίτης δόσης» είπε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη με τους ανθρώπους της αγοράς.

Ο τρίτος άξονας στον οποίο κινείται η κυβέρνηση είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ. Χθες, ο Γιάννης Οικονόμου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επίταξης ιατρών, καθώς το ΕΣΥ «δέχεται ισχυρή πίεση, παρά την εντυπωσιακή του ενίσχυση τους τελευταίους 18 μήνες». Τόνισε δε, πως τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο η αύξηση των κρουσμάτων είναι αντιστρόφως ανάλογη με την εμβολιαστική κάλυψη κάθε περιοχής. Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.  

Ειδήσεις σήμερα

⇒ Οι τρεις άξονες για την αντιμετώπιση της πανδημίας

⇒ Θωμαΐδης: Δεν αποκλείεται να έχουμε περίπου 8.000 κρούσματα σήμερα

⇒ «Χειρουργική» επιχείρηση πειθούς σε εργαζομένους

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή