Ευκαιρία και παγίδες για το ΚΙΝΑΛ

Ευκαιρία και παγίδες για το ΚΙΝΑΛ

Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και οι προκλήσεις του επόμενου προέδρου

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κατά πολλούς φαβορί τον Ν. Ανδρουλάκη έναντι του Γ. Παπανδρέου και με σημαντικό κεκτημένο τη μεγάλη προσέλευση των πολιτών, αρκετοί εκ των οποίων νέοι σε ηλικία, στις κάλπες οδεύει το ΚΙΝΑΛ στον β΄ γύρο της ψηφοφορίας για την ανάδειξη ηγεσίας.

Το ερώτημα για τον νέο επικεφαλής του κόμματος θα απαντηθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το βράδυ της προσεχούς Κυριακής. Το μεγάλο ζητούμενο, όμως, που θα απασχολήσει τόσο τη Χαριλάου Τρικούπη όσο και τους υπόλοιπους βασικούς «παίκτες» της πολιτικής σκηνής το επόμενο διάστημα είναι ο βαθμός στον οποίο το ΚΙΝΑΛ θα μπορέσει να «κεφαλαιοποιήσει» τα κέρδη από την επιστροφή του στο προσκήνιο και τη δημοσκοπική άνοδο των τελευταίων εβδομάδων.

Το ΚΙΝΑΛ έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να αποτελέσει χώρο υποδοχής δυσαρεστημένων από την κυβέρνηση ψηφοφόρων, αλλά και, υπό μια νέα ηγεσία, να επιδιώξει τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων που από το 2012 και μετά στράφηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο μάλλον, που εάν επικρατήσει ο χωρίς τα βάρη της διακυβέρνησης Ν. Ανδρουλάκης θα μπορεί να επενδύσει και στο «χαρτί» της ανανέωσης, που έχει απήχηση σε πολλούς πολίτες.

Παρά τα θετικά σημάδια της συγκυρίας, ωστόσο, η περαιτέρω πορεία του ΚΙΝΑΛ δεν είναι βέβαιο πως θα είναι πλήρως ανέφελη από προβλήματα. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως στις κάλπες της Κυριακής προσήλθαν τρία διαφορετικά ρεύματα:

Το προβάδισμα Ανδρουλάκη, η προσπάθεια να συνυπάρξουν τα τρία πολιτικά ρεύματα που καταγράφηκαν στις κάλπες, οι εσωκομματικές εντάσεις και τα πρόσωπα-κλειδιά.

Νυν ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ που στην επαρχία κυρίως στράφηκαν σε μεγάλο βαθμό προς τον Ν. Ανδρουλάκη, δίδοντάς του ευρύ προβάδισμα στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης.

Ψηφοφόροι που είτε είχαν ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ή επιθυμούν τη συνεργασία μαζί του και αποτελούν τη δεξαμενή από την οποία άντλησε δυνάμεις ο Γ. Παπανδρέου.

Ψηφοφόροι που βλέπουν θετικά τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και την προοπτική συγκλίσεων με τη Ν.Δ. συνολικά ή σε επιμέρους θέματα και επέλεξαν τον Ανδρ. Λοβέρδο – κατά κύριο λόγο στο λεκανοπέδιο.

Προκειμένου το ΚΙΝΑΛ να διατηρήσει την τρέχουσα δυναμική του, θα πρέπει ο νέος επικεφαλής του να συγκεράσει αυτά τα ανωτέρω «ρεύματα», που όμως –ειδικά τα δύο τελευταία– είναι σε ένα βαθμό αντίρροπα. Παράλληλα, η δυναμική του ΚΙΝΑΛ θα εξαρτηθεί από τον βαθμό στον οποίο θα εξέλθει αλώβητο από τις όποιες αντιπαραθέσεις της τρέχουσας εβδομάδας μεταξύ των δύο μονομάχων για την ηγεσία.

Ορισμένοι εκτιμούν πως η επιλογή του Γ. Παπανδρέου να μην αποχωρήσει από τη μάχη παρά το σαφές προβάδισμα του Ν. Ανδρουλάκη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ΚΙΔΗΣΟ παραμένει συνισταμένη του ΚΙΝΑΛ, δεν αποτελούν θετικούς οιωνούς στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά αντιθέτως δημιουργούνται όροι για εσωκομματικές εντάσεις στο μέλλον. Τέλος, κρίσιμες για την εικόνα του ΚΙΝΑΛ θα είναι οι επιλογές σε πρόσωπα στις οποίες θα προβεί ο νέος επικεφαλής του, ιδίως εάν εκλεγεί ο Ν. Ανδρουλάκης, καθώς θα πρέπει να ορίσει πρόεδρο της Κ.Ο. που θα εκπροσωπεί την παράταξη στη Βουλή σε συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών μέχρι τις προσεχείς εκλογές.

Ανάλογες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν και σε επίπεδο κόμματος –νέος γραμματέας και εκπρόσωπος Τύπου–, αποτελώντας δείγμα γραφής για το κατά πόσον το ΚΙΝΑΛ αλλάζει όντως σελίδα.

Ειδήσεις σήμερα

Στρατηγικές και συμμαχίες του β΄ γύρου – Οι δεξαμενές Ανδρουλάκη – Παπανδρέου

Νίκος Ανδρουλάκης: «Fake news» οι κατηγορίες του Γιώργου Παπανδρέου

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Η περιφέρεια έκρινε τη μάχη

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή