Mετωπική με επίκεντρο τα διαγνωστικά τεστ

Mετωπική με επίκεντρο τα διαγνωστικά τεστ

Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ανταλλάσσουν πυρά, με φόντο τη συνεχιζόμενη επέλαση της μετάλλαξης «Ομικρον»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξελίξεις περί την πανδημία και τα σχέδια διαχείρισης της κατάστασης και αντιμετώπισης της κρίσης, στον απόηχο των αποφάσεων για το άνοιγμα των σχολείων και με επίκεντρο το θέμα της διενέργειας διαγνωστικών τεστ, προκαλούν νέο γύρο συγκρούσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

«Ολο το προηγούμενο διάστημα η πολιτεία έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση του πληθυσμού στα διαγνωστικά τεστ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου με αφορμή την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση και συνέχισε: «Χορηγήσαμε δεκάδες εκατομμύρια δωρεάν τεστ στους πολίτες. Εγιναν από τον ΕΟΔΥ και από το ΕΣΥ δωρεάν εργαστηριακοί έλεγχοι και rapid test σε όλη τη χώρα. Και σήμερα εξακολουθεί ο ΕΟΔΥ και το ΕΣΥ να παρέχουν τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να κάνουν rapid test ή PCR με βάση τις οδηγίες που υπάρχουν από τον ΕΟΔΥ, να το κάνουν». Για να προσθέσει: «Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την κοινωνία το επόμενο διάστημα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου υπενθύμισε πως έχουν χορηγηθεί δεκάδες εκατομμύρια δωρεάν τεστ στους πολίτες.

Με μια υψηλών τόνων ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση «να αφήσει την κοροϊδία και να συνταγογραφήσει δωρεάν τα μοριακά και τα rapid test, όπως γίνεται σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες». Και αφού χαρακτηρίζει ανεπαρκή την ανακοινωθείσα χθες μείωση του κόστους των τεστ, προσθέτει: «Οι άνθρωποι δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα, την απαραίτητη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και την οικονομική αδυναμία των νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν ακόμα και στα απαραίτητα εν μέσω εκρηκτικής ακρίβειας». Την ίδια στιγμή με δήλωσή του ο τομεάρχης Εσωτερικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Ζαχαριάδης, ζητεί «υποχρεωτική και καθολική τηλεργασία με ενιαίους και διάφανους κανόνες για όλες τις υπηρεσίες και όλο το προσωπικό, με τις αυτονόητες εξαιρέσεις όπου δεν γίνεται διαφορετικά λόγω της φύσης της εργασίας».

Το ΚΙΝΑΛ

Το Κίνημα Αλλαγής κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «τη στιγμή που η πανδημία παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η ανάγκη για συνεχή test από τους πολίτες γίνεται επιτακτική, η κυβέρνηση δείχνει να αποφασίζει με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον των μεγάλων ιδιωτικών διαγνωστικών και θεραπευτικών κέντρων και όχι το δημόσιο συμφέρον». Στο πλαίσιο αυτό εισηγείται, μεταξύ άλλων, να δημιουργηθούν «περισσότερα σημεία όπου πραγματοποιούνται δωρεάν τεστ», να χορηγηθούν «περισσότερα δωρεάν self tests ανά ΑΜΚΑ» και «για τις επόμενες τουλάχιστον 15 ημέρες να επιβληθεί ανώτατη επιτρεπτή τιμή, τόσο στα PCR (40 ευρώ) όσο και στα rapid tests (7 ευρώ), ώστε να προστατευθούν οι πολίτες από φαινόμενα υπερχρέωσης». Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «τα μέτρα, με τα οποία η κυβέρνηση ετοιμάζεται να “αντιμετωπίσει” τη διασπορά, είναι τα ίδια χρεοκοπημένα και επικίνδυνα μέτρα που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση». Επικριτικά των κυβερνητικών επιλογών σχόλια γίνονται επίσης από Ελλ. Λύση και ΜέΡΑ25.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή