Εκλογές 2023: Οι περιφέρειες «στοίχημα» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2023: Οι περιφέρειες «στοίχημα» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Τα «κάστρα» που έπεσαν και η μάχη για την εκλογική ανάκαμψη

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ματιά στον εκλογικό χάρτη της 21ης Μαΐου είναι αρκετή για να διαπιστωθεί το δύσκολο έργο που έχουν μπροστά τους στην Κουμουνδούρου. Οι κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής πλησιάζουν και σε πολλές περιπτώσεις θα υπάρξει έτσι κι αλλιώς ανακατανομή των εδρών. Στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν να ανακάμψουν και βλέπουν ότι υπάρχουν περιοχές με περιθώρια βελτίωσης των κακών αποτελεσμάτων. Θα απευθυνθούν πλέον σε συγκεκριμένα κοινά, επικεντρώνοντας στα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας, σε ανέργους και σε χαμηλόμισθους. Αναμένεται να πραγματοποιηθούν πολλές θεματικές εκδηλώσεις στοχεύοντας σε πιο παραδοσιακές γειτονιές, όπως για παράδειγμα ο Δυτικός Τομέας Αθηνών. Η συγκεκριμένη περιφέρεια ήταν ανέκαθεν «κάστρο» του κόμματος, που το 2019 είχε φτάσει το 38,6%. Η πτώση των 16 μονάδων αποτέλεσε ένα ηχηρό «καμπανάκι» για το πώς θα πρέπει να κινηθεί το κόμμα τις υπόλοιπες 30 ημέρες.

Ιδια εικόνα στη Δυτική Αττική, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε, αλλά και στη Β΄ Πειραιώς, όπου η δύναμη του κόμματος έπεσε κατά 18%, χάνοντας τέσσερις δήμους. Περιοχές όπως το Κερατσίνι – Δραπετσώνα, ο Κορυδαλλός, η Νίκαια και το Πέραμα πέρασαν σε «γαλάζια χέρια» και αυτό κόστισε πολύ στην Κουμουνδούρου. Γενικά σε όλες τις πρώην δυνατές περιφέρειες του κόμματος (Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Ηράκλειο, Αχαΐα, Δυτική Αθήνα, Β΄ Πειραιώς, Δυτική Αττική, Αρτα και Ξάνθη) επιθυμούν να «διορθώσουν» τις επιδόσεις της προηγούμενης Κυριακής. Είτε να «επαναπατρίσουν» ψηφοφόρους είτε να μειώσουν την αποχή.

Διμέτωπος αγώνας

Σε περιοχές όπου κυριαρχούν λαϊκά στρώματα θα στρέψει την προσοχή της η Κουμουνδούρου στην πορεία προς τις νέες κάλπες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκασμένος να κάνει έναν διμέτωπο αγώνα το επόμενο διάστημα. Απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και προς το ΠΑΣΟΚ, που πλέον νιώθει την «ανάσα» του. Υπάρχουν αρκετές περιφέρειες που η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι ντέρμπι με τη Χαριλάου Τρικούπη. Εκεί θα επιχειρήσουν να διευρύνουν τη διαφορά. Στο Ηράκλειο ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε ποσοστό 22,93% και το ΠΑΣΟΚ 21,81%. Αντιστοίχως, στα Δωδεκάνησα ΣΥΡΙΖΑ 14,89% – ΠΑΣΟΚ 13,42%, στη Λέσβο ΣΥΡΙΖΑ 15,91% – ΠΑΣΟΚ 14,53%, στη Χαλκιδική ΣΥΡΙΖΑ 15,27% – ΠΑΣΟΚ 14,05%, στην Αργολίδα ΣΥΡΙΖΑ 17,75% – ΠΑΣΟΚ 15,60%, στην Αρκαδία ΣΥΡΙΖΑ 19,14% – ΠΑΣΟΚ 17,84%.

Από το κάδρο δεν θα βγει και η Μακεδονία, καθώς η Νέα Δημοκρατία μπορεί να πρώτευσε, ωστόσο είχε διαρροές από τα δεξιά της. Το θετικό στοιχείο σε αυτήν την προεκλογική περίοδο είναι πως τα κορυφαία στελέχη, που δεν έχουν την υποχρέωση, λόγω της λίστας, να βρίσκονται στις περιφέρειές τους, θα «οργώσουν» την Ελλάδα.

Στοίχημα θα είναι και οι περιοχές όπου το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη αναδείχθηκε δεύτερο, αφήνοντας στην τρίτη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο Λασίθι το ΠΑΣΟΚ πέτυχε ποσοστό 21,47% έναντι 17,76% του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιστοίχως ξεπέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ σε Χίο (19,30% – 12,36%), Κιλκίς (17,34% – 13,63%), Δράμα (16,93% – 13,89%), Ρέθυμνο (21,47% – 21,03%), Λακωνία (15,22% – 13,79%). Η ξεκάθαρη ηγεμονία στον χώρο της Κεντροαριστεράς είναι αδιαπραγμάτευτη για την αξιωματική αντιπολίτευση με βάση τους σχεδιασμούς που ήδη γίνονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή