Μάχη επιβίωσης για Βαρουφάκη και ΜέΡΑ25

Μάχη επιβίωσης για Βαρουφάκη και ΜέΡΑ25

Τα νέα συνθήματα, το βίντεο στο TikTok με τον… Θανάση και η «επιστράτευση» των Δημήτρη Στρατούλη και Νάντιας Βαλαβάνη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Θα ήταν ένας μικρός παράδεισος για το ΜέΡΑ25, αν η εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου ολοκληρωνόταν με το που έκλεισαν οι κάλπες στην Αυστραλία: Εκεί, συγκεντρώνοντας ποσοστό 15,20%, το κόμμα που ίδρυσε ο Γ. Βαρουφάκης αναδεικνυόταν αξιωματική αντιπολίτευση, δεύτερο μετά τη Ν.Δ. Το ποια κόμματα μπαίνουν και οι συσχετισμοί στο Κοινοβούλιο, ωστόσο, εξαρτώνται από τα αποτελέσματα της κάλπης εντός των συνόρων, και εκεί το ΜέΡΑ25 υπέστη μεγάλη ήττα: Συγκεντρώνοντας μόνο 155.107 ψήφους –39.469 λιγότερες σε σχέση με τις εκλογές του 2019– και ποσοστό 2,63%, πέρασε κάτω από τον πήχυ για την είσοδό του στη Βουλή.

«Ναι, ήταν μια βαριά ήττα για το ΜέΡΑ25», σχολίασε μετά την καταμέτρηση των ψήφων ο κ. Βαρουφάκης, και πρόσθεσε πως ήταν βαρύτερη η ήττα «συνολικά για την Αριστερά, για τα κινήματα, για τις ίδιες τις αρχές του Ανθρωπισμού». Αυτό το τελευταίο, προφανώς συνιστά τεράστια φραστική διεύρυνση του χώρου που θεωρεί πως εκπροσωπεί το κόμμα του, απείρως μεγαλύτερη εκείνης την οποία χρησιμοποίησε κάποια άλλη στιγμή, κάνοντας λόγο για «μη πατερναλιστικό κόμμα της Αριστεράς».

Κατόπιν τούτου, ο σχεδιασμός της προεκλογικής στρατηγικής ενόψει της κάλπης στις 25 Ιουνίου, άλλαξε προσανατολισμό, στοχεύοντας στους εντός συνόρων: «Σταύρο, γεια σου. Γεια σου, Θανάση» ακούγεται να λέει ο εκ των μέχρι πρότινος βουλευτών Κρίτων Αρσένης, εμφανιζόμενος σε βίντεο που ανέβασε στο TikTok να έχει συνομιλίες μέσω του κινητού του τηλεφώνου, είτε από τα γραφεία του κόμματος είτε μέσα από το αυτοκίνητο με το οποίο πιθανότατα κάνει τις προεκλογικές περιοδείες του. «Αυτή τη στιγμή μας λείπουν 21 χιλιάδες ψήφοι. Είναι ένα τίποτα, ένα αστείο δηλαδή. Αν ο καθένας βρει 2-3 ανθρώπους, θα μπούμε και με πιο υψηλό ποσοστό, έτσι; Εχεις το τηλέφωνό μου, ό,τι θέλεις μιλάμε», είναι το μήνυμά του στους συνομιλητές του.

Κύριο βάρος στη μάχη αυτή δίνεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκτός των άλλων και με το ευρηματικό #Στις25ΜέΡΑ25, ενώ «επιστρατεύονται» και πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Νάντια Βαλαβάνη, Ηρώ Διώτη και Δημήτρης Στρατούλης.

Η επίτευξη του στόχου, δηλαδή η εξασφάλιση εκ νέου παρουσίας του κόμματος στα βουλευτικά έδρανα, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, ωστόσο, ειδικά καθώς παρατηρείται διαρκώς αυξανόμενη απήχηση της Πλεύσης Ελευθερίας, που απευθύνεται ουσιαστικά στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων, ενώ ισχυρή είναι και η πίεση που ασκεί εξ αριστερών και ο μεγάλος παίκτης του χώρου, το ΚΚΕ.