Μητσοτάκης: «Δεν έχουμε αυταπάτες με Τουρκία»

Μητσοτάκης: «Δεν έχουμε αυταπάτες με Τουρκία»

Το μήνυμα Μητσοτάκη, που ανέφερε ως μόνη διαφορά την υφαλοκρηπίδα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ικανοποίησή του για την τρέχουσα μείωση των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δίχως όμως την ψευδαίσθηση ότι οι μακροπρόθεσμες τάσεις της εξωτερικής πολιτικής είναι δυνατόν να τροποποιηθούν, εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρέθηκε στη Λέρο στο πλαίσιο περιοδείας. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν συζητάει παρά μόνον τη διαφορά της υφαλοκρηπίδας (και επομένως της οριοθέτησης ΑΟΖ) σημειώνοντας ότι δεν προτίθεται να βάλει στο τραπέζι ζητήματα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα. «Ναι, είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι είδαμε μια μείωση στην ένταση τους τελευταίους μήνες ως προς τις παραβιάσεις και παραβάσεις του εναερίου χώρου μας, όμως δεν έχουμε αυταπάτες. Τείνουμε χείρα φιλίας, αλλά ταυτόχρονα εξακολουθούμε να ενισχύουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις μας. Εξακολουθούμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας και εξακολουθούμε να οικοδομούμε συμμαχίες, που ισχυροποιούν το γεωπολιτικό αποτύπωμα της πατρίδας μας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Η Συνθήκη της Λωζάννης

Αναφερόμενη στη Λωζάννη η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι «οι συνθήκες που καθορίζουν τα σύνορα δεν μπορούν να λήξουν και δεν “λήγουν”.

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εκφώνησε ομιλία με την οποία ξεκίνησαν οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου για τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα και συνδιοργανώνεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «οι συνθήκες που καθορίζουν τα σύνορα δεν μπορούν να λήξουν και δεν “λήγουν”. Ούτε μπορούν να αναθεωρηθούν μονομερώς από ένα συμβαλλόμενο μέρος, χωρίς τη συναίνεση των άλλων». Ενώ πρόσθεσε ότι «η οριστική εδαφική διευθέτηση αποτελεί τον ίδιο τον ακρογωνιαίο λίθο της συνθήκης».

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΛΙΑΜΕΠ, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Λουκάς Τσούκαλης υπογράμμισε τη σημασία που είχε η Συνθήκη της Λωζάννης για την ειρηνική συνύπαρξη των δύο κρατών για δεκαετίες. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάννης ως στοιχείο διφορούμενο ως προς το αν βοηθάει στην προσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας ή αν αποτελεί σημείο τριβής. Ο καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μπογάζιτσι, Σεβκέτ Παμούκ, αναφέρθηκε εκτενώς στις επιπτώσεις που είχε η ανταλλαγή πληθυσμών, κυρίως στην Ελλάδα, όπου οι πρόσφυγες αποτελούσαν το 20% του πληθυσμού, αλλά και η διαχείριση του οθωμανικού χρέους. Ο καθηγητής Μεταπολεμικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ και γ.γ. του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, περιέγραψε το περιβάλλον πριν και μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλαίσιο της μετάβασης στο νέο σύστημα διεθνούς τάξης. Ενώ ο Γιουσέλ Ασέρ, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Γιλντιρίμ Μπεγιαζίτ της Αγκυρας, σημείωσε ότι η επιμονή στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου δεν είναι κάτι που η Τουρκία θα εγκαταλείψει.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή