Οι αριθμοί της Βουλής, η πρεμιέρα Ανδρουλάκη και ο Αβραμόπουλος

Οι αριθμοί της Βουλής, η πρεμιέρα Ανδρουλάκη και ο Αβραμόπουλος

Η «ανανέωση» μεταξύ των μελών του Κοινοβουλίου σε σχέση με το 2019 ανέρχεται σχεδόν στο 30% – 65 οι γυναίκες

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας είχε αποκαλέσει, ως γνωστόν, «φευγαλέα» τη Βουλή που προέκυψε από τις κάλπες της 21ης Μαΐου. Αιτία ήταν ο εξαιρετικά σύντομος βίος της, σχεδόν 24ωρος, μια και αφού δεν προέκυψε δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, διαλύθηκε αμέσως μετά τα τυπικά (ορκωμοσία βουλευτών, εκλογή Προεδρείου), προκειμένου η χώρα να πάει σε νέα εκλογική αναμέτρηση.

Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής, 25 Ιουνίου, «έβγαλαν» κυβέρνηση ισχυρής πλειοψηφίας μεν, αλλά και οκτακομματική εθνική αντιπροσωπεία, η σύνθεση της οποίας έχει πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά και άπαντες εκτιμούν ότι θα δούμε απρόβλεπτες, έως και ακραίες καταστάσεις. Προς τούτο και εμπειρότατος κοινοβουλευτικός παράγοντας, συνεχίζοντας στον δρόμο που χάραξε ο κ. Τασούλας, χαρακτηρίζει τη νέα Βουλή «φευγάτη» (Βικιλεξικό: «ιδιόρρυθμη, που δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τους άλλους, ζει κάπως αποκομμένη στον κόσμο της, βιώνει μια εξωπραγματική κατάσταση»). Κυριότερο χαρακτηριστικό της νέας Βουλής είναι, ασφαλώς, η παρουσία τριών νέων σχημάτων, Σπαρτιάτες, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας, με αθροιστικά 29 καινούργιους βουλευτές (το 10% του συνόλου των εκπροσώπων του λαού). Συνολικά, αν σε αυτά προστεθούν και οι άνδρες και γυναίκες των –γνωστών από το παρελθόν– κομμάτων που κατέκτησαν για πρώτη φορά την ιδιότητα του βουλευτή, η «ανανέωση» του πολιτικού προσωπικού, που καλείται στα προσεχή τέσσερα χρόνια να μετέχει στη νομοθετική και ελεγκτική τής εκτελεστικής εξουσίας κοινοβουλευτική λειτουργία, ανέρχεται σε ποσοστό σχεδόν 30%.

Μεταξύ των προσώπων που δεν ήταν στην προηγούμενη Βουλή, ξεχωρίζουν κατ’ αρχάς τρεις περιπτώσεις: πρώτον, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – και για το γεγονός ότι έτσι ο Ν. Ανδρουλάκης θα βρεθεί για πρώτη φορά επί της πολιτικής ουσίας και πολλές φορές πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Ν.Δ. Δεύτερον, η περίπτωση του Δημ. Αβραμόπουλου: ο βουλευτής Ηλείας πλέον, πρωτοεκλέχθηκε με το ψηφοδέλτιο της Α΄ Αθήνας το 1993, διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας και αφού εγκαταστάθηκε στις Βρυξέλλες ως επίτροπος Μετανάστευσης και Ασύλου, επέστρεψε στην εσωτερική πολιτική ζωή και στα έδρανα της Ολομέλειας. Τρίτον, της Παναγιώτας (Νάγιας) Γρηγοράκου: η βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ, είναι κόρη του Λεωνίδα Γρηγοράκου, ενός εκ των ιστορικών στελεχών του κόμματος που ίδρυσε ο Α. Παπανδρέου.

Η κ. Γρηγοράκου είναι μεταξύ των 65 γυναικών – μελών της εθνικής αντιπροσωπείας που ανέδειξαν οι κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής. Οι 28 βρίσκονται στα «γαλάζια» έδρανα, με τη νέα αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ως πρώτη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. Σε ποσοστό επί του συνόλου των μελών κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας προηγούνται, ως προς τη γυναικεία παρουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ –με τον οποίο ως πρώτος του ψηφοδελτίου Επικρατείας εκλέχθηκε για πρώτη φορά ο Οθ. Ηλιόπουλος–, καθώς και το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται και περιπτώσεις βουλευτών που διαθέτουν αμφότερα τα χαρακτηριστικά – γυναίκας και πρώτης φοράς στα έδρανα: χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των Αθηνάς Λινού (Βόρειος Τομέας Αθήνας) και Ράνιας Θρασκιά (Θεσσαλονίκη).

Μοναδική γυναίκα – πολιτικός αρχηγός στη νέα Βουλή είναι η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, τρίτη κατά σειρά στα χρόνια της Μεταπολίτευσης: είχαν προηγηθεί οι Αλέκα Παπαρήγα (ΚΚΕ) και Φώφη Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ).

Μένει, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όταν δηλαδή και θα εκλεγούν οι νέοι αντιπρόεδροι, να φανεί αν θα υπάρξει γυναικεία εκπροσώπηση στο Προεδρείο της Βουλής. Σε εκείνο της «φευγαλέας Βουλής» είχε εκλεγεί προταθείσα από τον ΣΥΡΙΖΑ η Μερόπη Τζούφη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή