Παρακολουθήσεις: Τα 92 πρόσωπα που δέχθηκαν επίθεση Predator

Παρακολουθήσεις: Τα 92 πρόσωπα που δέχθηκαν επίθεση Predator

Νέα δεδομένα στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων δημιουργεί η έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ)

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων δημιουργεί η έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ). Σε επίσημη ανακοίνωσή της, την 20ή Ιουλίου, η Αρχή έκανε γνωστό ότι στη διάρκεια του τελευταίου έτους η ομάδα ελέγχου που συνέστησε εντόπισε 220 γραπτά μηνύματα sms που περιείχαν παραπλανητικό link, μολυσμένο με το λογισμικό παρακολούθησης Predator. Προσδιόρισε ακόμη ότι τα μολυσμένα μηνύματα εστάλησαν σε συνδρομητές και χρήστες 92 τηλεφωνικών αριθμών.

H Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εντόπισε όσους προσπάθησαν να παγιδεύσουν με το παράνομο λογισμικό.

«Η Αρχή έχει ήδη αποστείλει αναλυτική ενημέρωση προς τους συνδρομητές και χρήστες 92 τηλεφωνικών αριθμών, οι οποίοι έλαβαν μήνυμα sms με τα παραπάνω χαρακτηριστικά», αναφερόταν στην ανακοίνωσή της. Στην ίδια ανακοίνωση η ΑΠΔΠΧ διευκρίνισε ότι για τα ευρήματα της έρευνας έχει ενημερωθεί η Εισαγγελία, καθώς και ότι δεν προέκυψαν στοιχεία από τα οποία να είναι δυνατή η ταυτοποίηση του αποστολέα των sms. Το περιεχόμενο ορισμένων από τα κακόβουλα sms έφερε στο φως με χθεσινό δημοσίευμά της η δημοσιογραφική ιστοσελίδα Inside Story. «Κύριε Παπαγεωργίου, μας αφήσατε για να αναλάβετε τη διοίκηση Ασφάλειας και συμβαίνουν τέτοια πράγματα», αναφερόταν σε κακόβουλο μήνυμα που εστάλη στο κινητό τηλέφωνο υπευθύνου Ασφαλείας της ΕΥΠ. Στο sms υπήρχε link μολυσμένο με το παράνομο λογισμικό Predator, που προσομοίαζε με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Zougla.gr. Τo Inside Story παραθέτει ακόμη μηνύματα που έχουν λάβει ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης («Γιώργο, έβγαλε ο Νάσσος φωτογραφίες της Μαρίνας με τον paparazzi Παπαδάκη!»), κυβερνητικοί αξιωματούχοι (Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μιχάλης Μπεκίρης, Αλέξης Πατέλης κ.ά.) αλλά και ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς.

Oλα τα μηνύματα περιείχαν link που προσομοίαζαν με αναρτήσεις ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, αλλά ήταν μολυσμένα με το λογισμικό παράνομων παρακολουθήσεων. Και οι 92 αποδέκτες των sms έχουν λάβει επιστολή από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Σε αυτήν ενημερώνονται ότι μηνύματα-παγίδες εστάλησαν στα τηλέφωνά τους. Από το περιεχόμενο των εμπιστευτικών επιστολών προκύπτουν και οι εταιρείες sms centers μέσω των οποίων έγινε η αποστολή των μολυσμένων με Predator μηνυμάτων. Η έρευνα της ΑΠΔΠΧ ξεκίνησε αυτεπαγγέλτως τον περασμένο Ιούλιο. Τον Ιούλιο του 2022 αναφορά-καταγγελία στην Αρχή έκανε και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ενημερώθηκε ότι έγιναν συνολικά τρεις απόπειρες μόλυνσης του κινητού τηλεφώνου του με το Predator. Mε αφορμή το δημοσίευμα του Inside Story, o ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «Η ελληνική Δικαιοσύνη οφείλει άμεσα να αξιοποιήσει τα στοιχεία που έχει λάβει από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τους στόχους του Predator».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή